Mines abandonades a Romania descarreguen aigües contaminades per metalls pesants en els rius. Una planta química hongaresa produeix més de 100.000 tones de substàncies tòxiques a l'any. La terra de la regió oriental d'Eslovàquia està contaminada amb bifenils policlorinados que produeixen càncer.
El vessament tòxic d'Hongria és tot just un nombrosos horrors ecològics latents a Europa Oriental 20 anys després de la caiguda de la Cortina de Ferro.
Bona part d'Europa Oriental ja va prendre les mesures necessàries per evitar desastres amb l'ajuda d'Occident i per complir amb les condicions imposades per la Unió Europea per admetre com membres a Hongria, Romania, Bulgària, Eslovàquia i la República Txeca.
El vessament, però, és un recordatori que encara hi ha grans perills i que la neteja no ha acabat.
El vessament càustic - que és el pitjor desastre ecològic en la història d'Hongria - obliga a analitzar també si els capitalistes que van assumir el control de les fàbriques fa dues dècades comparteixen la culpa per no haver invertit prou en la neteja i la seguretat .
Vuit persones van morir en el vessament del 4 d'octubre en un dipòsit de derivats de la producció d'alumini.
S'ha demanat una neteja més profunda no només a Hongria, que s'estima està endavant de la majoria dels països de l'antic bloc soviètic en aquest terreny, sinó també a veïns com Sèrbia, que esperen unir-se al bloc.
"El més greu és que no sabíem d'això i podria haver més casos similars'', va expressar Andreas Beckmann, director del programa per al Danubi i els Càrpats del World Wildlife Fund." Quantes instal.lacions hi haurà que poden ser una bomba de temps? ".
N'hi ha que parlen d'un altre potencial desastre generat per set estanys usats com dipòsits uns 60 milles al nord-oest de Budapest, on hi ha 12 milions de tones de deixalles acumulats des de 1945. Això és 10 vegades la quantitat que es va vessar la setmana passada.
"Si es trenquen les comportes allà, es podria contaminar bona part de l'aigua potable d'Hongria'', va sostenir el funcionari del World Wildlife Fund Martin Geiger.
Altres llocs, com la planta Borsodchem al nord-est del país, plantegen riscos semblants a les aigües subterrànies. La fàbrica emet 100,000 tones de la toxina PVC, que conté dioxina, la mateixa substància verinosa alliberada per l'explosió d'una fàbrica a Seveso, Itàlia, fa 34 anys, que va matar a centenars d'animals i contaminar tot un poble.
Eslovàquia, veí d'Hongria al nord, té els seus propis problemes i la zona oriental també està contaminada amb bifenils policlorinados des de l'època dels comunistes.
Bulgària va ordenar la inspecció de desenes de preses de dipòsits de deixalles proclius a patir fissures.
Una que provoca particular inquietud, segons l'informe del World Wildlife Fund, és la de Chiprovtsi, al nord-oest del país, perquè es troba sobre el riu Ogosota, un dels principals tributaris del Danubi.
Els estanys amb deixalles són un llegat de l'era soviètica, en què Moscou va assignar a Hongria la producció d'alúmina, substància utilitzada en la producció d'alumini.
Un estany ple de deixalles corrosius a Romania és part del paisatge del port de Tulcea, sobre el Danubi. El World Wildlife Fund diu que la contaminació del lloc mata peixos i aus a la zona.
El Danubi, la segona via fluvial més llarga d'Europa, sembla no haver patit grans prejudici pel vessament d'Hongria.
El desastre d'Hongria va fer estendre l'alarma a Romania, on fa 10 anys es va trencar un dipòsit de deixalles en una mina d'or a Baia Mare, al nord, i hi va haver una pèrdua d'aigua amb cianur que va matar tones de peixos i altres animals en rius locals.
A Romania es van produir alguns dels pitjors desastres de l'Europa Oriental, inclòs el de Cops Mica, el 1989, quan columnes de fum tòxic emès per una fàbrica de tints per goma contaminar habitatges i camps i afectar a persones i animals.
La planta va tancar quatre anys després, però els seus efectes es continuen fent sentir i l'expectativa de vida a la zona és nou anys més baixa que la de la resta del país, on és de 72 anys.
http://www.elnuevoherald.com/2010/10/16/820992/comunismo-deja-un-legado-toxico.html
El músic occità Gabriel Fauré (1924)
Fa 2 hores
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada