divendres, 19 de juliol del 2013

La moda verda





A la fila del supermercat, el caixer li diu a una senyora gran que hauria de portar la seva pròpia bossa, ja que les bosses de plàstic no són bones per al medi ambient.

La senyora demana disculpes i explica: "És que no hi havia aquesta moda verda en els meus temps."

L'empleat li va contestar: "Aquest és ara el nostre problema. La seva generació no va posar prou cura a conservar el medi ambient. "

Té raó: la nostra generació no tenia aquesta moda verda en aquells temps:

Per aquell temps, les ampolles de llet, les ampolles de gasosa i les de cervesa es tornaven a la botiga.

La botiga les enviava de nou a la fàbrica per ser rentades i esterilitzades abans de omplir-les de nou, de manera que es podien fer servir les mateixes ampolles una i altra vegada. Així, realment les reciclaven.

Però té raó, no teníem aquesta moda verda en els nostres temps.

Pujàvem les escales, perquè no hi havia escales mecàniques a cada comerç ni oficina. Anàvem caminant a les botigues en lloc d'anar en cotxes de 300 cavalls de potència cada vegada que necessitàvem recórrer 200 metres.

Però té vostè tota la raó. No teníem la moda verda en els nostres dies.

Per llavors, rentàvem els bolquers dels nadons perquè no n'hi havia d'un sol ús. Assecàvem la roba a estenedors, no en assecadores que funcionen amb 220 volts. L'energia solar i l'eòlica assecaven veritablement la nostra roba. Els nois usaven la roba dels seus germans grans, no sempre modelets nous. I els nois sortien al carrer a jugar i no es passaven el dia enganxats als ordinadors, als telèfons o als videojocs.

Però té raó: no teníem una moda verda en els nostres dies.

Llavors teníem una televisió, o ràdio, a casa, no un televisor a cada habitació. I la TV tenia una pantalleta de la mida d'un mocador, no una pantallota de la mida d'un estadi de futbol. A la cuina, molíem i batíem a mà, perquè no hi havia màquines elèctriques que ho fessin per nosaltres. Quan empaquetàvem una cosa fràgil per enviar-ho per correu, fèiem servir diaris arrugats per protegir-lo, no cartrons preformats o boletes de plàstic. En aquests temps no arrencàvem un motor i cremàvem gasolina només per tallar la gespa; fèiem servir una podadora que funcionava a múscul. Fèiem exercici treballant, així que no necessitàvem anar a un gimnàs per córrer sobre cintes mecàniques que funcionen amb electricitat.

Però clar que és cert el que diu vostè: no hi havia en aquells temps una moda verda.

Bevíem de l'aixeta quan teníem set, en lloc d'usar gots o ampolles de plàstic cada vegada que havíem de prendre aigua. Carregàvem les estilogràfiques amb tinta, en lloc de comprar-ne una de nova i canviàvem les fulles d'afaitar en comptes de tirar a les escombraries tota la màquina afeitadora només perquè la fulla ja no estigués afilada.

Però, això sí, no teníem una moda verda en aquells dies.

En aquells temps, la gent prenia el tramvia o l'autobús i els nois anaven amb les seves bicicletes a l'escola o caminant, en lloc d'usar la seva mare com a taxista les 24 hores. Teníem un endoll a cada habitació, no un regleta d'endolls per alimentar una dotzena d'artefactes. I no necessitàvem un aparell electrònic per rebre senyals des de satèl·lits situats a milers de quilòmetres de distància a l'espai per trobar la pizzeria més propera.

Així que em sembla lògic que l'actual generació es queixi contínuament de com d'irresponsables érem els ara vells per no tenir aquesta meravellosa moda verda en els nostres temps.


Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters