Entrades populars
- Un grup de nacionalistes catalans ha estat agredit per membres de l'extrema esquerra a la Diada Nacional
- Arran assetja l'Església d'un rector independentista
- El final del blog
- Diferències entre l'estelada blava i vermella
- Perquè no volem Turquia a la UE?
- La ràdio anticomunista de Pals: Radio Liberty
- Les mosses ho tenen clar!
- Setge al Parlament de Catalunya
- La rebel·lió dels animals
- Per fi és divendres!
dilluns, 6 d’abril del 2009
Corea del Nord desafia el món amb el llançament del polèmic coet
Les autoritats nord-americanes, russes i japoneses han confirmat el llançament del discutit artefacte. Ara s'investiga si es tracta d'un satèl·lit de comunicació, com assegura Pyongyang, o si és un míssil de llarg abast, com sospitaven els Estats Units, Corea del Sud i el Japó
Corea del Nord ha llançat el seu coet i ha qualificat l'acció com un "èxit". De fet, l'agència estatal nord-coreana KCNA ha informat que ha entrat en òrbita nou minuts i dos segons després del seu llançament.
El règim comunista de Pyongyang ha apuntat que el coet "Unha-2" ha posat en òrbita el satèl·lit "Kwangmyongsong-2", com a part del desenvolupament del seu programa espacial.
Segons l'agència oficial nord-coreana, el satèl·lit orbitarà a 490 quilòmetres de distància de la terra en la seva màxima aproximació i a 1.426 quilòmetres en la més llunyana.
Així doncs, Corea del Nord ha complert les seves amenaces i aquesta matinada de diumenge ha llançat un coet que ha sobrevolat el Japó. L'artefacte s'ha llançat a dos quarts de dotze del migdia, a dos quarts de tres de la matinada hora catalana.
El règim de Kim Jong Il assegura que es tracta del llançament a l'espai d'un satèl·lit de comunicacions i que ja havia advertit les agències internacionals de la trajectòria planejada.
Confusió
El Japó, Els Estats Units i Corea del Sud sospiten, però, que podria ser un míssil balístic tot i que a hores d'ara no hi ha cap confirmació de la natura de l'artefacte. Un funcionari de Corea del Sud ha explicat que el coet podria portar un satèl·lit, mentre que Tòquio està investigant si és o no un míssil de llarg abast.
Amb tot, les reaccions no han trigat a produir-se. Els Estats Units ja han anunciat que prendran mesures davant aquesta violació de la seguretat, mentre que el Consell de Seguretat de l'ONU es reunirà d'urgència aquest mateix diumenge a petició del Japó. Seül i Tòquio consideren que Corea del Nord ha violat la resolució de l'ONU del 2006 que li prohibia fer proves nuclears.
La reunió d'urgència del Consell de Seguretat de l'ONU pel míssil llançat per Corea del Nord acaba sense acord
El president de torn de l'organisme i ambaixador de Mèxic davant de l'ONU, Claude Heller, diu que, malgrat tot, continuaran les converses per determinar quina resposta han de donar degut a la "serietat de la situació"
El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha decidit no acatar cap resposta immediata al llançament d'un míssil aquest diumenge per Corea del Nord. Així ho ha explicat el president de torn de l'organisme i ambaixador de Mèxic davant de l'ONU, Claude Heller.
El president dels Estats Units ha demanat, en un discurs a Praga, una resposta "contundent" a un fet que considera "una provocació" i ha instat el món a eradicar les armes nuclears
Després de la reunió, feta la nit passada a petició del Japó, Heller va assenyalar que els països membres del Consell de Seguretat continuaran les converses per determinar quina resposta han de donar degut a la "serietat de la situació".
Tot i que Corea del Nord assegura que el llançament del coet tenia com a única finalitat posar un satèl·lit experimental de comunicacions en òrbita, en el marc del seu programa espacial, el Japó, Corea del Sud i els Estats Units estan segurs que Pyongyang volia aprovar el seu míssil de llarg abast Taepedong 2, dissenyat segons ells per transportar ogives nuclears i arribar a un objectiu a una distància semblant a la que separa Corea del Nord d'Alaska.
Tots els aliats dels Estats Units han qualificat el llançament com una provocació i una amenaça per a l'estabilitat i la pau. A més, entenen que es tractava d'una clara violació de la resolució 1718, que prohibeix al règim de Pyongyang qualsevol activitat relacionada amb el desenvolupament o el llançament de míssils balístics.
Crida a la calma
D'altra banda, alts càrrecs de Rússia i la Xina havien cridat a la calma davant de la reunió d'urgència prevista en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides. El ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, ha demanat a la comunitat internacional que demostri una aproximació "equilibrada i cautelosa" a la reunió. La seva homòloga xinesa, Jiang Yu, ha dit que esperava que les parts implicades mantinguessin "la calma".
"Els membres del consell de seguretat han acordat continuar amb les consultes per donar una apropiada reacció", ha apuntat Heller, el qual ha recalcat la "responsabilitat" de l'organisme que presideix davant de "la urgència de l'assumpte".
www.avui.cat
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada