dilluns, 28 de febrer de 2011

“L'islamisme radical parasita la democràcia”

Tawfik Hamid parla de forma contundent i segura, tal com pot permetre's qui coneix la situació des de dins, en totes les seves facetes. Avui és un dels principals investigadors al Potomac Institute for Policy Studies als EUA, i encapçala la càtedra d'Estudis de Radicalisme Islàmic. Però la particularitat de la seva situació és que la seva anàlisi no és només acadèmica: va viure l'islam radical en carn pròpia.

Vostè va néixer a Egipte. Què sent quan observa, encara que geogràficament des de lluny, el que està passant al seu país?


És una cosa que em provoca un gran entusiasme d'una banda i d'una altra m'inspira molta preocupació. És que no es pot saber què passarà. Però en general la sensació era que el que va succeir havia de passar, que era qüestió de temps, perquè la majoria dels egipcis ja no podien tolerar més el règim de Mubàrak. És una cosa que entusiasma perquè pot dur a coses molt positives si s'aprofita bé, però d'altra banda, si es prenen decisions errònies, el país pot anar enrere. Hi ha una combinació de preocupació, emoció i esperança.

Pel perill del radicalisme?

El que més preocupa és una situació en què Al-Qaida enviï gent que tracti d'aprofitar en el seu interès qualsevol problema econòmic i polític, com han fet a l'Iraq. I si aconsegueixen convertir Egipte en un segon Iraq, serà un desastre. Hem de ser molt cautelosos i savis bregant amb aquesta situació per impedir que l'islam radical arribi al poder.

Potser hi ha egipcis que creuen que el problema és la pobresa, la falta d'esperança...

És que l'islam radical usa la pobresa, el caos, les crisis econòmiques... en el seu benefici. Aquesta és la dinàmica dels processos que comencen a caminar. La pobresa pot mitigar-se, però l'islam radical és un problema seriós, de fons. Hi ha molta gent pobra, lamentablement, a l'Índia i al Brasil, però no s'han convertit en bombes suïcides!

Què és el que encara existeix del radicalisme islàmic de què vostè va formar part?

Hi ha hagut alguns canvis en la dinàmica. Ara diria que està adormit, com un bacteri que roman dormit fins que canvis ambientals el desperten. I quan això passi es veurà la potència del canvi en el bacteri, l'islam radical.

Experts occidentals opinen
que els Germans Musulmans han actuat amb molta intel·ligència, presentant-se com a moderats. Creu que realment és així?


Sí, però també nosaltres hem de ser intel·ligents quan hi lluitem. Els Germans Musulmans no esclataran per ells mateixos però són un perill per la naturalesa i el contingut de l'agenda islàmica, simpatitzen amb moltes organitzacions terroristes, són antiisraelians i tenen la capacitat de sumir el país en una sèrie de confrontacions que poden afeblir-lo més encara. Cal comprendre que confrontant-s'hi no s'acaba amb el fenomen. Mubàrak els posava a la presó tot el temps i, de fet, els Germans Musulmans han proliferat molt més que en els temps de Sadat i de Nasser. O sigui que l'enfocament de Mubàrak no era efectiu.

Què suggereix llavors?


Crec que si se'ls permet ocupar un cert rol limitat a la nostra vista, no en secret, pot ser un enfocament més apropiat. Si un pot observar-los i tenir-los sota supervisió, és molt millor. Si se'ls dóna la responsabilitat del Ministeri de Salut, per exemple, no podran resoldre els problemes en aquest camp, però quedarà demostrat que no són la solució màgica per als problemes del país. Combatre'ls enviant-los a presó els converteix en un símbol, perquè la gent creu que els empresonen ja que podrien ser una bona alternativa.
De jove, com a producte d'un sentiment que l'empenyia a acostar-se a l'islam al seu Egipte natal, es va incorporar a l'organització radical islàmica Al-Gama'a al-Islamiyya. Quan els dirigents de l'organització van voler obligar-lo a perpetrar un terrible atemptat, va comprendre que aquest no era el seu enfocament de l'islam.

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/directes/TV3

dimarts, 15 de febrer de 2011

Violència musulmanaLa policia ha detingut un home en relació amb les presumptes agressions contra infants comeses a una mesquita després de veure un documental de Channel 4 emès el dilluns. Dispatches, Lliçons en Odi i Violència, va filmar en secret un home aparentment colpejant i patejant infants al decurs de lliçons d’alcorà a una escola a la mesquita Markazi Jamia a Keighley, West Yorkshire.

[Police have arrested a man concerning alleged assaults on children at a mosque after viewing a Channel 4 documentary screened on Monday. Dispatches, Lessons in Hate and Violence, secretly filmed a man apparently hitting and kicking children during Qu'ran lessons at a school in the Markazi Jamia mosque at Keighley, West Yorkshire.]

dilluns, 7 de febrer de 2011

Cameron anuncia el fracàs del multiculturalisme d'Estat al Regne Unit

Cameron anuncia el fracàs del multiculturalisme d'Estat al Regne Unit


El multiculturalisme d'estat ha fallat al Regne Unit i ha deixat els joves musulmans molt més vulnerables al radicalisme, segons el primer ministre britànic, David Cameron. En un discurs a la Conferència de Seguretat a Munic, Cameron ha apostat aquest dissabte per una política més activa per promoure els valors accidentals i ha apel·lat a passar pàgina a estratègies del passat "que han fallat". "En nom de la doctrina del multiculturalisme d'estat hem propiciat que les diferents cultures visquin separades les unes de les altres i a part de la cultura dominant", ha afirmat el mandatari britànic. Cameron ha advocat per una identitat nacional forta per evitar la proliferació de l'integrisme.

"Francament, necessitem molt menys la tolerància passiva que s'ha practicat els darrers anys i molt més una actitud activa, un liberalisme musculat", ha defensat el primer ministre en un discurs a la Conferència de Seguretat que reuneix els principals líders mundials aquests dies a Munic.

El multiculturalisme d'estat i la tolerància en algunes costums -com els matrimonis forçats- ha donat lloc, segons Cameron, a una societat en què no es comparteixen prou els valors dominants. El resultat d'aquesta política és una generació de joves musulmans "sense arrels" que, a vegades, es llancen a la recerca "d'alguna cosa en què creure o a la qual pertànyer que els pot conduir a ideologies extremistes".

L'inquilí de Downing Street ha avisat del creixent procés de radicalització en els països europeus i ha apostat per analitzar de nou les organitzacions de musulmans que reben subvencions públiques, informa la BBC. Segons Cameron, caldria esbrinar si realment respecten els drets de les dones, aposten per la igualtat davant la llei, creuen en la democràcia o encoratgen l'integrisme. "Aquestes són les qüestions que els hem de preguntar i si no aproven el test no ens hauríem de comprometre amb aquestes organitzacions", ha defensat el cap del govern britànic.

El discurs de Cameron obre les portes a una reformulació de les polítiques d'integració dels immigrants que s'haurà de consensuar i concretar en el sí de la coalició de conservadors i liberals demòcrates que conforma el govern.

Les paraules del primer ministre han despertat el rebuig del Consell Musulmà de la Gran Bretanya. El secretari general de l'organització, Faisal Hanjra, ha lamentat a l'emissora britànica Radio 4 que el discurs del primer ministre no aporta res de nou a la lluita antiterrorista i, a més, torna a assenyalar la comunitat musulmana "com a part del problema i no com a part de la solució".

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters