diumenge, 12 de gener de 2014

Una postal interceptada per la 'Stasi' arriba al seu destinatari 44 anys després


Gairebé cinc dècades després que un estudiant de 18 anys de la desapareguda República Democràtica d'Alemanya (RDA) enviés una postal a un programa de ràdio d'Alemanya Occidental, la missiva ha arribat al seu destí. L'autor ha estat descobert entre les actes que va redactar la Stasi sobre ell.

La història ha estat difosa per l'emissora de ràdio regional del Saarland, a l'oest alemany, on ha arribat la postal adreçada al programa de música 'Europawelle Saar' amb la qual Günter Zettl volia participar en un concurs endevinant el títol d'una cançó de The Creation, el seu grup preferit. "És un petit document de la història alemanya", va explicar l'emissora, que lliurarà a Zettl, amb 44 anys de retard, el premi al qual mai no va poder aspirar quan va interceptar la seva postal dels serveis d'intel·ligència de la RDA.

Zettl va tenir constància que havia estat espiat, com milers d'habitants d'Alemanya Oriental, quan el 2010 va decidir acudir als arxius de la Stasi. Amb el seu nom hi havia fins a 60 pàgines i, entre elles, la postal que va enviar al programa de ràdio, que va decidir tornar a posar a la bústia.

"Mala sort", va pensar l'any 1969 quan va escoltar que el seu nom no estava entre els guanyadors del disc de The Creation: "ni en somnis hauria imaginat que el Ministeri de la Seguretat Nacional es podria ocupar de coses tan banals com la meva postal", apunta aquest diumenge.

Igual que els seus amics, estava enganxat a la música pop que escoltava gràcies al fet que la ràdio d'ona mitjana captava els programes d'Alemanya Occidental, sense preocupar-se que estigués mal vist pel règim i que el seu pare, compromès comunista, el renyés més de una vegada.
Però Zettl no vol reinventar la seva biografia. No era un opositor al règim, no tenia res a veure amb la política i tampoc era valent. Llegint les actes de la Stasi, ha recordat un ximple incident juvenil que va tenir amb la policia i com aquesta li va oferir, per evitar que fos considerat opositor al règim i demostrar la seva lleialtat a la RDA, que informés sobre els seus amics i companys d'escola, què feien, amb qui es reunien o quines ràdios escoltaven.

Una vida narrada amb tot luxe de detalls

En les actes guardades en els arxius de la policia política de l'Alemanya Oriental està narrada la seva vida amb tot luxe de detalls. En les eleccions de 1976 no va votar i aquest fet va complicar la seva carrera: va ser acomiadat de l'escola on treballava com a professor acusat de no ensenyar l'ideari comunista als alumnes i, amb aquesta taca en el currículum, va passar mesos sense feina.
El 1983, sis anys després de sol·licitar, va ser autoritzat a viatjar a Alemanya Occidental i va començar una nova vida a França, a la República Federal d' Alemanya i a Espanya. El 2010 va decidir visitar els arxius de la Stasi i va comprovar el nom de les persones que van informar sobre ell a la policia política, com aquesta va anotar cadascun dels seus passos i com va seguir sent observat fins i tot després de traslladar a l'altra banda de la frontera.
Entre els papers va trobar la postal i va decidir enviar-la a la ràdio amb una nota: "Quin país la RFA, avui sovint embellit".

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters