dimarts, 16 d’agost de 2011

Detecten tres casos de nenes residents a les comarques gironines a qui han fet l'ablació


Els pares, d'origen subsaharià, es poden enfrontar a penes d'entre sis i dotze anys de presó
Els Mossos d'Esquadra han enviat al jutjat tres casos de nenes residents a les comarques gironines a qui han fet l'ablació. Es tracta de menors a qui, aprofitant un viatge als seus països d'origen, se'ls ha extirpat el clítoris. Tots aquests casos han arribat a coneixement de la policia des de començaments d'any. A més, aquest 2011 a la demarcació s'ha detectat una altra nena amb risc evident de patir mutilació genital si marxava del país. La cap de la Unitat Regional d'Atenció al Ciutadà, Rosa Negre, explica que totes les menors "pertanyen a famílies d'origen subsaharià". El Codi Penal castiga aquells que facin l'ablació o la facilitin -en aquest cas, els pares- amb penes de sis a dotze anys de presó.
D'ençà del 2002, les comarques gironines compten amb un protocol per prevenir i lluitar contra els casos de mutilació genital femenina. "Tot i que a Catalunya no hi ha constància que es facin ablacions, sí que aquestes es practiquen aprofitant les vacances o el retorn als països d'origen dels pares", concreta Rosa Negre. Cada vegada que es detecta que hi ha risc evident que una menor sigui mutilada si agafa l'avió, s'activa el protocol. Aleshores, la fórmula que se sol adoptar és prohibir que la nena es desplaci fins al seu país d'origen. "Tot i això, també es pot acordar sotmetre les menors a revisions periòdiques o, fins i tot, si no queda cap més opció, apartar-les del nucli familiar", concreta la cap de la unitat regional. 


Si bé en aquests casos s'actua de forma preventiva, quan es té constància que a una menor se li ha practicat l'ablació, aleshores l'afer s'envia directament als jutjats. "Es tracta de casos en què s'ha fet una revisió ginecològica a la menor, i on els serveis de salut alerten que hi ha evidències que la nena ha estat mutilada", explica Rosa Negre. Aquest 2011, els mossos han remès als jutjats gironins tres casos de nenes a qui han fet l'ablació. Ara, la investigació haurà de determinar en quin moment les menors van ser mutilades. I és que, com concreta Rosa Negre, "a partir del 2005 el Codi Penal castiga aquest delicte independentment del lloc on s'hagi comès". "Per tant, la jurisdicció podrà actuar si es demostra que les menors residents a les comarques gironines han patit l'ablació durant aquests anys", especifica la cap de la unitat d'Atenció al Ciutadà.

  Ara.cat

una nena a punt de patir l'abolició del clítoris

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters