divendres, 9 d’octubre del 2009

L'Auschwitz de Stalin


'Katyn' recrea la matança, el 1940, de 22.000 oficials polonesos captius a mans dels soviètics

Bernat Salvà Barcelona Ult.
Act. 08/10/2009 08:22

Una multitud de refugiats polonesos que escapen dels nazis arriben a un pont i topen amb fugitius que corren en direcció contrària, al crit "Que vénen els soviètics!". 
La primera escena de Katyn expressa metafòricament el trist destí d'un país que, el 1939, es va trobar al bell mig de dues grans potències dirigides per personatges sinistres (Hitler i Stalin) i va ser literalment esclafat. L'escena del pont es basa en un fet real. De fet, tota la pel·lícula, que va estar nominada a l'Oscar al film en llengua no anglesa del 2008 i arriba demà a les nostres pantalles, es basa en fets històrics, bàsicament en el que es coneix com la matança de Katyn: uns 22.000 oficials polonesos, entre els quals hi havia 12 generals, van ser executats amb un tret al clatell el 1940, a mans de la NKVD soviètica. Andrzej Wajda, que enguany ha presentat a la Berlinale la seva següent pel·lícula, Tatarak, va parlar amb l'AVUI de l'ampli treball de documentació en què es basa Katyn: "La pel·lícula es basa en diaris de les víctimes i en testimonis dels supervivents.

També vaig tenir accés als testimonis dels metges que van analitzar els cossos trobats a les fosses comunes, i a les descripcions que van fer. Tot això ens va permetre fer una reconstrucció molt detallada dels fets. No vam tenir gaires problemes per accedir al material, els arxius estan oberts a tothom i ja no hi ha gaires secrets sobre aquest tema". La pel·lícula, que ha guanyat vuit premis del cinema polonès gràcies a la seva impecable posada en escena, no pretén ser una recreació genèrica dels fets històrics. Wajda ha preferit fer una pel·lícula sobre els patiments individuals, sobre les dones i les filles que no perdien l'esperança de retrobar vius els seus éssers estimats. I sobre el patiment posterior, quan el règim comunista va negar oficialment la matança i va impedir aclarir els fets. "Durant molt de temps vam estar convençuts que el meu pare [Jakub Wajda] vivia, perquè figurava a la llista de Katyn, però amb el nom equivocat -ha escrit el director-. La meva mare, gairebé fins al final dels seus dies, va creure que el seu marit tornaria".

Una altra controvèrsia reflectida a la pel·lícula és l'autoria de l'assassinat massiu. L'exèrcit alemany va descobrir les tombes i va divulgar els fets, però quan els soviètics van reconquerir Polònia, van afirmar que tot era propaganda nazi i que la matança l'havien fet els alemanys. "Els documents que hem consultat -explica a l'AVUI Wajda- deixen molt clar que els oficials polonesos van ser assassinats per ordre de Stalin el 1940, i no el 1941 durant l'ocupació nazi, tal com va intentar fer creure molts anys la propaganda comunista". Una versió que va ser reconeguda per Gorbatxov i Ieltsin, però que ara està sent qüestionada per algunes veus. "Per a mi és al·lucinant el que passa ara mateix a Rússia -diu Wajda-, perquè els documents són públics i accessibles per a tothom, està absolutament clar, però les autoritats es resisteixen a reconèixer-ho oficialment. M'imagino que té a veure amb el nacionalisme, que pretén convertir Stalin en un heroi".

WWW.AVUI.CAT

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters