dimecres, 18 de novembre del 2009

Txecs van festejar els 20 anys de la caiguda del comunisme


L'Avinguda Nacional de Praga es va omplir aquest dimarts de flors i espelmes enceses, convertint-se en lloc central de les commemoracions del 20 aniversari del la Revolució de Vellut a Txecoslovàquia. Els festeigs de la derrota del comunisme han tingut lloc a tot el país, però a la capital s'han realitzat els principals.
Centenars de ciutadans i representants de la vida política van acudir a l'Avinguda Nacional de Praga, per col·locar flors i prendre una espelma al costat del monument que evoca els esdeveniments ocorreguts en aquest lloc el 17 de novembre de 1989. 


Va ser allà on fa 20 anys la Policia comunista va intervenir brutalment contra una manifestació pacífica estudiantil, el que va impulsar a un aixecament massiu contra el règim comunista i va culminar amb la seva caiguda. A la cèntrica Plaça Venceslao uns 2500 estudiants universitaris de la iniciativa cívica 'Inventari de la Democràcia' van exhortar aquest dimarts als ciutadans ser més actius en la vida pública. Jií Boudal, un dels organitzadors, va recalcar que no hi pot haver democràcia sense la participació activa dels ciutadans en la vida pública. "És nostre haver de continuar entossudint-nos activament pel desenvolupament de la democràcia. Ens hem acostumat a deixar tot en els polítics, però aquest no és el camí correcte. Hem de participar activament en la vida pública i controlar el treball dels alts càrrecs oficials. Aquesta és ara la major tasca dels estudiants i altres ciutadans. " 

En l'acte va intervenir l'expresident txec i líder de la Revolució de Vellut, Václav Havel, que va expressar el seu suport a la crida dels estudiants. "Estimo aquesta iniciativa estudiantil perquè subratlla la necessitat que cada un de nosaltres assumim part de la responsabilitat. Estic d'acord que tots hem de participar activament en el desenvolupament de la societat. No hi ha per què tenir por, ja que ho fem en benefici de tots. De cap altra manera mai no aconseguirem que les coses vagin canviant segons el desitgem i que la situació millori més encara." .

Caps dels parlaments dels països postcomunistes van commemorar l'aniversari de la Revolució de Vellut en una conferència efectuada en el Senat txec, a Praga. El primer ministre, Jan Fischer, va assenyalar que a 20 anys de la caiguda del comunisme, la democràcia al país continua sent fràgil i és necessari continuar enfortint-la. "De vegades som molt crítics en avaluar els 20 anys que han transcorregut des de la caiguda del comunisme amb raó critiquem els fenòmens negatius en la societat. Però hem de tenir present que la societat txeca ha canviat totalment durant aquell període. Estic convençut que el positiu supera el negatiu, encara que de tant en tant ens veiem enfrontats a certs problemes. " 

 Amb xiulets de descontentament van rebre els ciutadans a l'Avinguda Nacional de Praga l'arribada del president de la República, Václav Klaus, qui va col·locar una ofrena floral al costat del monument al 17 de novembre de 1989. Els presents li van retreure a Klaus les seves actituds negatives a la integració d'Europa i li van exigir que no continuï afectant la República Txeca en l'exterior. Segons el President, aquesta és també una faceta de la democràcia, és a dir, que qualsevol persona pot criticar públicament el president de la República, sense ser castigada. 

 Font: Ràdio Praha 

2 comentaris:

Marc. ha dit...

I a TV3 no en van dir res? Que raro no? .......

proucomunisme ha dit...

Suposo que és hironia?
de totes maneres he deixat la font d'on ho he tret

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters