divendres, 10 d’octubre del 2008

Pol Pot


Pol Pot, de nom veritable Saloth Sar, fou un polític cambotjà que va néixer a Prek Sbauw (Província de Kompong Thon) el 19 de maig de 1925. Va estudiar a Cambotja i a París, on es va fer comunista i es va afiliar al Partit Comunista Francès.
El 13 de maig de 1976 Pol Pot fou nomenat primer ministre i va iniciar una política de conversió forçada, ràpida i radical al comunisme. Els ciutadans van ser enviats als camps, per viure com a pagesos, i les ciutats van quedar buides. Tot es va convertir en comunitari i els intel·lectuals i opositors van ser executats sense pietat. Entre execucions i morts per malaltia en les granges col·lectives, van morir al tomb del milió de persones.
El 1985 Pol Pot va deixar oficialment el càrrec de primer ministre però va continuar dirigent als khmers rojos i l'aliança formada contra el govern pro soviètic de Pnom Penh. Els vietnamites es van retirar de Cambotja el 1989. Al 1996, cada vegada mes reduït el seu territori, i amb menys suport extern, els soldats khmers rojos van desertar en massa i també els dirigents.

El 10 de juny de 1997 Pol Pot va ordenar l'execució del seu company de tota la vida, Son Sen, que s'estava fent amb el poder dins el Partit Comunista i que segurament volia posar fi al conflicte. També van ser executats onze membres de la seva família. Llavors les restes del exercit no li va donar suport i va fugir cap una base però fou arrestat pel cap militar Ta Mok i posat sota arrest domiciliari.
Pol Pot, líder històric dels Khmers Rojos i responsable d´un veritable genocidi a Cambodja que va fer dos milions de morts, mor de paludisme al nord-est del país a 68 anys. En conèixer la notícia, el rei de Cambodja, Noro-dom Sihanuk, manifesta que "si Pol Pot és realment mort, el nostre poble s´haurà desempallegat del seu pitjor malfactor". Els Khmers Rojos van arribar al poder a Cambodja l´abril del 1975 i van sotmetre el país a un règim de terror que va durar fins al 1979, en què, després d´una invasió vietnamita, es va instaurar la República Popular de Kampuchéa.
Al principi del 2001, després de dos anys de negociacions amb les Nacions Unides, el parlament de Cambodja aprovà la creació d'un tribunal internacional per a jutjar els crims comesos pels khmers roigs entre el 1975 i el 1979.
 
Enllaços d'interès:
Rebelión digital. amb un parell de videos molt interessants.

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters