dimecres, 11 d’abril del 2012

Corea del Nord prepara el llançament d'un polèmic satèl·lit



Periodistes i experts han pogut visitar la base de Sohae des d'on es llançarà el projectil entre el dijous 12 i el dilluns 16. La comunitat internacional considera el llançament una prova de míssils encoberta i ha instat Pyongyang a fer marxa enrere
Imatge del coet Eunha-3 a la base de Sohae / REUTERSImatge del coet Eunha-3 a la base de Sohae / REUTERS
Corea del Nord ultima els preparatius per l'imminent llançament del seu satèl·lit Kwangmyongsong-3. Les tres etapes del coet portador Eunha-3 ('Via Làctia 3' en coreà) ja es troben a la plataforma de llançament de Sohae, a la província nord-occidental de Pyonyan del Nord. Després de completar la càrrega de combustible, el projectil estarà llest per enlairar-se entre el dijous 12 i el dilluns 16.

El llançament del coet, de 91 tones de pes i 30 metres de longitud, coincideix amb les celebracions a Corea del Nord del centenari, diumenge que ve, del naixement de Kim Il-sung, fundador del règim comunista. 

En una campanya orientada a demostrar que el seu projecte espacial persegueix fins pacífics, Corea del Nord va organitzar una exhaustiva visita a la base de Sohae per uns 60 periodistes de 19 països i experts en ciència i tecnologia estrangers. 

Les autoritats del Comitè de Tecnologia Espacial nord-coreà van mostrar als assistents el coet Eunha-3, que part de la comunitat internacional concep com el prototip d'un futur míssil de llarg abast que podria portar ogives nuclears. A més, els periodistes i experts van observar el satèl·lit que Corea del Nord planeja posar en òrbita, el Kwangmyongsong-3, equipat amb càmeres i antenes i cobert de panells solars.

Un cop en òrbita, el satèl·lit "recopilarà informació sobre distribució de recursos forestals al país, gravetat dels desastres naturals, estimació de collites, previsions meteorològiques i estudi dels recursos naturals", han assegurat les autoritats nord-coreanes als presents.

Crítiques de la comunitat internacional

La mostra de transparència de Corea del Nord, que va prometre respectar les normes internacionals en el llançament, no ha canviat gens ni mica les postures dels EUA i Corea del Sud que, recolzats per diversos països i l'ONU, han instat Pyongyang a fer marxa enrere a la seva nova suposada aventura espacial, que consideren una prova de missils encoberta.

Els aliats occidentals creuen que el tercer llançament a l'espai d'un coet de llarg abast nord-coreà –els dos anteriors van tenir lloc el 1998 i 2009– viola la resolució 1718 del Consell de Seguretat de l'ONU, que prohibeix al país comunista realitzar assajos balístics, de míssils o nuclears. 

A la inquietud pel proper llançament se suma la por a una altra prova nuclear del país comunista, especialment després que recents fotografies hagin revelat moviments inusuals a la base de Punggye-ri, al nord-est del país i on Corea del Nord va realitzar l'assaig atòmic de 2009 i un altre el 2006.

D'altra banda, el Japó ha desplegat un sistema d'antimíssils al centre de Tokio per tal d'interceptar el coet en cas que la seva trajectòria suposes un risc per a la capital.  A més, també ha anunciat la mobilització de prop de 800 membres de les forces d'Autodefensa i ha preparat avions militars per oferir cobertura ala defensa marítima en cas que fos necessari. 

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters