divendres, 4 de maig del 2012

Ikea va utilitzar presidiaris de l'Alemanya comunista i de Cuba als anys 80, segons un diari alemany

El 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' revela que l'empresa escandinava i les autoritats de la RDA van arribar a un acord el setembre del 1987, dos anys abans de la caiguda del mur de Berlín
La cadena sueca de mobles per a la llar Ikea va utilitzar presos de l'Alemanya de l'Est i també de Cuba per a la producció dels seus productes a finals dels anys 80, informa en la seva edició d'avui el diari alemany 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' (FAZ) .
Segons aquest mitjà, la companyia escandinava va subscriure a finals d'aquesta dècada un acord amb les autoritats de la República Democràtica Alemanya (RDA), arran del qual van intervenir en la producció dels seus articles tant presoners del territori alemany oriental com de l'illa caribenya.
L'acord va ser subscrit el setembre del 1987, dos anys abans de la caiguda del mur de Berlín, després d'una visita a Cuba d'una delegació de Comerç d'Arts i Antiguitats (KUA) i de Delta Export Import, dues empreses de la RDA.
Segons les informacions del diari alemany, la delegació, integrada per cinc persones, va contactar amb un representant de l'empresa cubana Emiat, del tinent Enrique Sánchez, que produïa mobles de jardí per a la cúpula política cubana.
Aquesta empresa estava vinculada amb centres penitenciaris del ministeri de l'Interior, afirma 'FAZ', que es remet a documents de la RDA.
Un mes després d'aquesta visita, es va signar a Berlín l'acord corresponent amb Ikea Trading Berlin, una delegació de l'empresa sueca a la llavors ciutat dividida.
En el contracte es preveia la producció de sofàs, així com unes 10.000 taules infantils i 35.000 taules de menjador.
La primera partida va fracassar, per dèficit de qualitat, a la qual va seguir una intervenció directa de l'empresa alemanya oriental sobre els seus socis cubans perquè es cenyissin a les "normes d'Ikea".
La informacions de 'FAZ' segueixen les difoses uns dies enrere per mitjans suecs i alemanys, a partir de documents continguts en les actes de la Stasi –la policia política germanoriental– sobre els contractes subscrits per la companyia sueca i la RDA.
Ikea es va comprometre, llavors, a investigar amb meticulositat aquest cas que, si fos cert, "lamentarien profundament".
Sobre una ramificació d'aquest negoci, a través de la RDA, cap a Cuba, Ikea assegura, segons 'FAZ', que no en sap res en absolut.

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters