dimecres, 28 de setembre del 2011

Les associacions d'immigrants de Suïssa

Després de la polèmica notícia que les associacions d'immigrants de Suïssa han demanat treure la creu blanca de la bandera d'aquest país ens topem amb l'article de Quim Monzó.
In per tuts, tuts per in'
Quim Monzó
  
A Suïssa, l'associació d'immigrants Second @ s Plus-molts d'ells fills d'immigrants de religió musulmana-ha demanat que la creu desaparegui de la bandera del país. Diuen que no representa la "multiculturalitat" de la Suïssa actual, on no només viuen cristians sinó també creients d'altres religions i no creients a seques. Per aquest motiu-diuen-, per no ofendre a ningú i per marcar clarament la separació entre política i religió, la creu hauria de desaparèixer. La notícia la publica el diari Aargau Zeitung, d'Argovia.
La bandera suïssa va ser adoptada oficialment en 1848, però és bastant més antiga. Al segle XIV els cantons que van iniciar la confederació necessitaven un signe comú que permetés als diferents exèrcits del país naixent saber que estaven en el mateix bàndol i no eren enemics. Van escollir l'escut i la bandera del cantó de Schwyz, precisament el que després va donar nom a tot el país. La bandera i l'escut de Schwyz són preciosos: completament vermells, amb una prima creu blanca en un els angulos superiors: a l'angle superior dret en el cas de l'escut i en l'angle superior esquerre en el cas de la bandera. A partir d'aquestes armes cantonals va néixer l'estendard de la nació. Van mantenir els colors però van fer més gruixuda i més gran la creu, i la van centrar en un quadrat. La longitud de cada braç és igual a la seva amplada més una sisena part. És una de les dues banderes quadrades del món. L'altra és la del Vaticà. La resta són rectangulars, excepte la del Nepal (dos triangles, un sobre l'altre, per explicar-ho d'alguna manera) i la d'Ohio (gairebé tan delirant com la de la ciutat de Tampa).
Suposo que no els sorprendrà que els confessi que els meus simpaties cap a les religions són nul, però demanar que la creu desaparegui de la bandera suïssa em sembla una de les grans estupideses multiculturals que he sentit aquesta temporada. El Futbol Club Barcelona s'ha trobat sovint amb aquest problema. De vegades veu, en països islàmics, com li titllen la creu de Sant Jordi de l'escut, perquè no es vegi, o la converteixen en un pal vermell sobre fons blanc. ¿Què faran ara, les associacions d'immigrants d'altres països? ¿Demanar que treguin les creus de les banderes de Dinamarca, Suècia, Noruega, Finlàndia, Islàndia, Geòrgia, Tonga ...? A canvi de que eliminin la mitja lluna de les d'Algèria, Pakistan, Azerbaidjan, Líbia, Mauritània, Singapur, Tunísia, Turquia ...?
Quanta tonteria. Que cada bandera conservi els símbols que la conformen, que per això cadascuna és com és i es diferencia de les altres, i que les associacions d'immigrants deixin de delirar. Algú es fiaria d'un ganivet de l'exèrcit suís si, en l'escut vermell, en comptes de la creu blanca hagués una mitja lluna? No ha de ser fàcil tallar l'entrecot amb simitarra, encara que sigui petita. 


La Vanguardia

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters