Entrades populars
dilluns, 21 de març del 2011
LA MÀSCARA D'ATUREM LA GUERRA.
Jaume Clotet
Barcelona va acollir ahir una manifestació de la Plataforma Aturem la Guerra. El lema va ser “Ni tiranies ni ocupacions” i al cartell de la convocatòria s’hi veia un nen amb el clàssic mocador palestí. Segons vaig capir, la manifestació era contra els règims tirànics àrabs, però també en protesta per la intervenció militar occidental contra el coronel Muammar el Gaddafi. Crida l’atenció que Aturem la Guerra no s’hagués manifestat durant la repressió a Tunísia, a Egipte, al Marroc, a Bahrein o al Iemen (per no parlar del Sàhara Occidental o de les matances de coptes egipcis, sempre dins la mateixa zona geogràfica). Segurament aquesta ambigüitat va fer que la convocatòria punxés i només aplegués alguns centenars de persones, i per això és un bon moment per comentar quatre coses en relació a aquesta organització.
Comencem pel començament. Què és la Plataforma Aturem la Guerra? Aquesta
organització, que assegura que és una entitat pacifista, és un congolmerat de partits, sindicats i associacions que va néixer oficialment l’any 2002. Segons s’explica al seu web, a data d’avui encara en formen part CDC, PSC, ICV, ERC i Unió, així com CC.OO. i UGT. L’objectiu era preparar una sèrie de mobilitzacions contra l’Operació Iraqui Freedom, que va suposar l’invasió d’aquest país per part de les tropes nordamericanes. Afortunadament, la campanya contra la guerra va fracassar i els nordamericans van assolir els seus objectius militars i polítics a l’Iraq, així com a l’Afganistan. Van fer caure dues tiranies i van establir-hi dues democràcies, per desgràcia encara precàries.
En conseqüència, la Plataforma Aturem la Guerra va reorientar la seva activitat contra l’Estat d’Israel i en favor de la causa palestina. Segur que tothom recorda com, durant l’Operació Cast Lead contra Hamàs de l’any 2009, Aturem la Guerra va convocar una marxa al centre de Barcelona durant la qual un àrab encaputxat va brandar una pistola. Posteriorment, els portaveus de l’entitat van acusar el Mossad d’haver infiltrat l’home armat per desprestigiar la plataforma. També van acusar, de retruc, Pilar Rahola de cobrar del govern de Jerusalem i, posteriorment, van protestar per l’actuació de la cantant Noa durant els actes de la Diada d’aquell any.
A banda d’Iraq, Afganistan i Palestina, la plataforma no es belluga per ningú més. Ells només surten al carrer si hi ha nordamericans o isralians pel mig. Ahir mateix vaig fer un exercici molt senzill: al cercador del seu web hi vaig buscar els noms “Sàhara”, “Kurdistan”, “Congo” i “Darfur”, on també hi ha guerra i repressió. Resultat: zero. En canvi, sí que recordo que fa un temps es van manifestar contra una llibreria jueva del call de Girona. No recordo l’anterior vegada que algú s’havia manifestat contra una llibreria jueva a Europa. Potser els meus avis sí que ho recorden, perquè crec que deuria ser per allà els anys trenta, diria que a Alemanya. Curiós, no?
El Singular Digital
NOTA: Cal informar que la JNC va demanar fa temps donar-se de baixa d'aquesta associació i que va demanar que CDC ho fes també, no sabem si així ho va fer CDC però la llista d'organitzacions adherides no està actualitzada.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada