diumenge, 22 de gener del 2012

Uns 180 carteristes del metro se'n van de BCN per la pressió policial


Els que resisteixen, uns 120, diuen als Mossos que els fugits són a París, Roma i Grècia

La majoria són multireincidents romanesos que robaven a turistes a les parades del suburbà

Dissabte, 21 de gener del 2012 Imprimir Enviar aquesta notícia Augmentar/ Reduir text
ANTONIO BAQUERO
BARCELONA
Simonicita, una noia romanesa, va arribar a Barcelona per la crida d'uns compatriotes. Li havien aconsellat venir a la capital catalana i sumar-se a la lucrativa activitat del furt al metro. Era jove i atractiva, i es podia camuflar bé com a turista. Una setmana després de ser a la ciutat i després d'haver estat detinguda i identificada un munt de vegades pels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, Simonicita va tirar la tovallola i va decidir tornar al seu país queixant-se amargament davant els seus compatriotes de la pressió policial al suburbà posada en marxa amb l'operatiu Xarxa. Més coneguts pels Mossos eren Ionut i Sergiu, sobretot per la seva hiperactivitat com a carteristes. Ells també han marxat. Des del final de l'estiu, no se'ls ha tornat ni a detenir ni a identificar ni al metro, el seu ambient natural, ni al carrer.

Dos agents dels Mossos patrullen per l'estació de metro de Plaça de Catalunya, ahir.
Dos agents dels Mossos patrullen per l'estació de metro de Plaça de Catalunya, ahir. ALBERT BERTRAN
Informació publicada en la página 40 de la secció de cv Gran Barcelona de l'edició impresa del dia 21 de gener de 2012 VEURE ARXIU (.PDF)
 
«Tot aquest grup se n'ha anat. Aquesta altra banda també. De tots aquests, només segueixen la meitat», diu Carles Vallès, cap d'Investigació de l'Àrea de Seguretat del Transport Metropolità dels Mossos d'Esquadra, mentre passa pàgines amb fotos de multireincidents. Ha vist tantes vegades les seves fitxes, ha llegit en tantes ocasions les seves denúncies, que recita els seus noms de memòria: Carolina, Daniel, Stefan...

«HAN DESAPAREGUT» /
Al juny, quan l'activitat d'aquests lladres al metro va arribar a cotes intolerables, els Mossos calculaven que al suburbà hi actuaven uns 300 carteristes. La pressió policial que s'ha aplicat des d'aleshores amb l'operatiu Xarxa ha fet que, segons els Mossos, prop del 60% d'aquests carteristes, uns 180, hagin marxat. «No només se n'han anat del metro, sinó que se n'han anat de Barcelona. Ho sabem perquè abans els identificàvem tres i quatre vegades al dia i ara han desaparegut», diu Vallès. Aquesta marxa es constata sobretot en les identificacions, és a dir, quan els mossos requereixen la documentació a un individu que sospiten que pot intentar delinquir. «A l'estiu, al dia identificàvem entre 150 i 200 multireincidents al metro. Ara, no passem de 40», diu aquest policia. Aquesta marxa s'ha notat en l'activitat delictiva al suburbà, que el 2011, malgrat un primer semestre de robatoris desbocats, va acabar amb un descens d'un 22% respecte al 2010 (de 12.700 a 10.000 furts i robatoris).

Els multireincidents que resisteixen a Barcelona han reconegut als Mossos que tots aquells col·legues han marxat. Asseguren que lladres que abans operaven aquí ara s'han desplaçat a París, a Roma i, sobretot, a Grècia. Es compleix així el desig expressat per l'intendent major de la Guàrdia Urbana Evelio Vázquez al novembre en una entrevista a EL PERIÓDICO: «Vull fer que els carteristes se'n vagin; no m'importa on».

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters