divendres, 19 de setembre del 2008

Gulag. Els camps de concetració comunsites.

Font: Viquipèdia Escena de treball a un Gulag, en 1936-1937.

Gulag (Pronunciació) (?) (del rus ГУЛАГ: Главное Управление Исправительно— Трудовых Лагерей, "Glávnoye Upravleniye Ispravitel'no-trudovíj Lagueréi", "Direcció General de Camps de Treball"), era una institució penal de la Unió Soviètica. Encara que literalment "Gulag" és un acrònim per a denominar a la Direcció general de Camps de Treball, amb el temps, i segons explica l'escriptora Anne Applebaum en el seu llibre: Gulag: Una història, "la paraula Gulag ha vingut a denominar a més no només l'administració dels camps de concentració sinó també al sistema soviètic de treballs forçats en si mateix, en totes les seves formes i varietats: camps de treball, de càstig, de criminals i polítics, de dones, de nens o de trànsit. O fins i tot més, s'ha cridat "Gulag" al sistema soviètic de repressió, al conjunt de procediments que els presoners en alguna ocasió van anomenar triturador de carn: les detencions, els interrogatoris, el transport en vehicles de bestiar, el treball forçós, la destrucció de famílies, els anys perduts en l'exili, les morts prematures i innecessàries." [1] Va ser la branca del servei de seguretat i la policia soviètica que dirigiria el sistema penal de camps de treballs forçosos, de presoners i de trànsit. Mentre aquests camps albergaven a criminals de tot tipus, el sistema Gulag s'ha conegut principalment com un lloc per a presoners polítics i com un mecanisme de repressió a l'oposició política a l'estat Soviètic. Encara que va empresonar a milions de persones, el nom es va fer conegut en occident únicament després de la publicació en 1973 de Arxipèlag Gulag, de Alexander Solzhenitsyn, que va comparar els dispersos camps com una sèrie d'illes. Taula de continguts 1 Terminologia 2 Varietat 3 Història 3.1 Enllaços externs 3.2 Vegeu també

 Terminologia

Alguns autors es refereixen a totes les presons i camps de concentració de la història Soviètica (1917-1991) com les Gulags. A més, últimament el terme s'utilitza amb freqüència d'una manera no relacionada amb la URSS; Per exemple, en expressions com La Gulag de Corea del Nord o fins i tot La Gulag privada de Estats Units. Cal tenir en compte també que l'acrònim rus, mai en plural, no descriu un camp particular sinó a la institució governamental encarregada de tot el sistema de camps. El terme "camp de treball correctiu" va ser suggerit per a ús oficial pel politburó del Partit Comunista de la Unió Soviètica el 27 de juliol de 1929, com reemplaçament del terme "camp de concentració", comunament usat fins a llavors. El terme col·loquial per a un pres de la Gulag soviètica era "zeka", "zek". En rus, "pres", "empresonat" és "заключённый", zaklyuchonny, normalment abreujat a 'з/к' en escrits, pronunciat com 'зэка' (zeh-CA), i gradualment transformat en 'зэк' i 'зек'. La paraula encara s'utilitza en el parla col·loquial, irrellevant per als camps de treball. En principi 'з/к' va ser un acrònim per a "заключенный каналостроитель", "zaklyuchonny kanalostroitel'" (pres constructor de canals), denominació donada als membres de la mà d'obra esclava que construïa el Canal Volga-Don. Més tard el terme va ser reescrit per a significar únicament "zaklyuchonny".  

Varietat Presoners d’un Gulag, en 1936-1937.

A més de les categories més comunes de camps que practicaven un dur treball físic i presons de diversos tipus, també van existir altres formes. Sharashka (шарашка, el lloc dels ganduls) van ser laboratoris secrets d'investigació, on els científics detinguts i convictes, alguns d'ells destacats, van estar desenvolupant noves tecnologies de forma anònima, i portant a terme investigacions. Psikhushka (психушка, la casa dura), el tractament mèdic forçós de empresonament psiquiàtric va ser usat, en lloc dels camps, per a aïllar i enfonsar a presoners polítics. La pràctica es va fer molt més comuna després del desmantellament oficial del sistema del gulag. Camps especials o zones per a nens (en la argot del gulag: алолетки, maloletki, "menors d'edat"), per a minusvàlids (en Spassk), i per a mares (мамки, mamki) amb bebés. Aquestes categories es considerava que no produïen resultats d'utilitat i amb freqüència van ser objecte de més abusos. Camps per a "Esposes de Traïdors a la Pàtria" (va haver una categoria especial de repressió: "membre de família traïdora de la Pàtria" (ЧСИР, член семьи изменника Родины)). Sota la supervisió de Lavrenty Beria que liderava el NKVD i el programa soviètic de bomba atòmica fins a la seva defunció en 1953, milers de zeks van ser usades per a extreure urani i preparar instal·lacions per a les proves en Nova Terra, Illa Vaygach, Semipalatinsk, a més d'altres llocs. Els informes ens diuen a més que els presoners del gulag van ser utilitzats en els primeres proves nuclears (la primera va ser desenvolupada en Semipalatinsk en 1949) en areas de descontaminació radioactiva i submarins nuclears.  


Història
Pòster soviètic dels anys 1920s: El GPU copeja en el cap als sabotejadors contra-revolucionaris Les instal·lacions dels diferents tipus de camps de detenció van ser aixecades a partir de 1918, com una extensió reformada dels antics camps de treball (katorgas), que van estar operatius en Sibèria com part del sistema penal en la Rússia Imperial. Els dos tipus principals van ser els "Camps de propòsit especial de Vechecka" ("особые лагеря ВЧК") i els camps de treball forçós (лагеря принудительных работ). Van ser instal·lats per a diverses categories de persones considerades perilloses per a l'Estat: per a delinqüents comuns, per a presoners de la Guerra Civil Russa, per a oficials acusats de corrupció, sabotatge i malversació, diversos enemics polítics i dissidents, així com antics aristòcrates, homes de negocis i terratinents. La base legal i l'orientació per a la creació del sistema de "camps de treball correctius" (En rus: "исправительно-трудовые лагеря", "Ispravitel'no-trudovye lagerya"), la columna vertebral del que es denomina comunament com la "Gulag", va anar el decret secret de Sovnarkom de 11 de juliol de 1929 sobre la utilització de les presons de treball, repetit en l'apèndix equivalent de la reunió del Politburo del 27 de juny de 1929. La GULAG va ser establerta oficialment com una institució de tota la unió i com una administració principal del OGPU, la policia secreta soviètica, el 25 d'abril de 1930 com el "ULAG" per l'ordre 130/63 de el OGPU d'acord amb l'ordre de Sovnarkom 22 p. 248 datada el 7 d'abril de 1930 i va ser renombrat com GULAG al novembre. A principis dels anys 1930s, un dràstic increment de la política penal soviètica va produir un increment significatiu de la població dels camps de presoners. Durant el període de el Gran terror (1937-1938), la majoria de les detencions arbitràries en massa provocaven altre increment en el nombre de reclusos.  

Durant aquests anys, centenars o milers d'individus van ser detinguts i sentenciats a llargs períodes de presó d'acord amb algun dels múltiples passatges del conegut Article 58 dels Codis Criminals de la Unión de repúbliques, que sancionava diverses formes de "activitats contrarrevolucionàries".

Les hipòtesis que consideracions econòmiques van ser responsables de les detencions en massa durant el periode d l'Estalinisme han estat refutadas d'acord amb els antics arxius Soviètics que van ser accessibles des dels anys 1990s. No obstant això, el desenvolupament del sistema de camps va seguir línies econòmiques. El creixement del sistema de camps va coincidir amb el cim de la campanya de industrialització Soviètica. Per aquest motiu la majoria dels camps establerts per a allotjar a les masses de presoners que anaven arribant, els van ser assignades diferents tasques econòmiques. Aquestes incloïen l'explotació dels recursos naturals i la colonització d'àrees remotes així com la realització d'enormes instal·lacions d'infraestructures i la construcció de projectes industrials.  

Al 1931-1932, el Gulag tenia aproximadament 200.000 presoners en els camps; En 1935 aproximadament 800.000 en camps i 300.000 en colònies (mitjana anual), i al 1939 prop de 1,3 milions en camps i 350.000 en colònies.

Durant la Segona Guerra Mundial, la població del Gulag va descendir bruscament, a causa de l'alliberament de centenars de milers de presoners que van ser reclutats i enviats directament a les línies del front (amb freqüència en batallons de presos, que van ser enviats a les batalles més perilloses i van experimentar unes tremendes taxes de baixes) i a un excessiu increment de la mortalitat en 1942-1943. Després de la Segona Guerra Mundial, el nombre de presos en els camps de presoners i colònies va tornar a créixer bruscament, arribant a aproximadament 2,5 milions de persones a principis dels anys 1950s (sobre 1,7 milions d'ells en camps). Mentre alguns d'ells eren desertors i criminals de guerra, també havia presoners de guerra russos repatriats i "treballadors de l'aquest", que van anar universalment acusats de traïció i "cooperació amb l'enemic" (formalment, van fer treballs per als nazis). També van ser enviats allí gran nombre de civils de territoris russos que van caure sota l'ocupació estrangera, i de territoris que es va annexionar la Unión Soviètica després de la guerra. No era infrencuente per als supervivents dels camps de concentració nazis ser traslladats directament als camps de treball soviètics. Oficialment, el GULAG va ser liquidat per l'ordre 20 de el MVD de 25 de gener de 1960. Les morts totals documentades en el sistema de camps de treball correctius i colònies des de 1930 a 1956 ascendeixen a 1.606.748, incloent presoners comuns i polítics. Cal tenir en compte que aquesta dada no inclou més de 800.000 execucions de "contrarrevolucionaris" durant el període del "Gran Terror", ja que van ser duts fora del sistema de camps i ajusticiados per separat. Des de 1932 a 1940, almenys 390.000 camperols van morir en llocs d'assentament forçós de treball. El nombre de persones que van ser presoners en un lloc o un altre és molt major i molts dels supervivents han sofert danys físics o psicològics permanents. Les morts en alguns camps estan documentades més minuciosament que en uns altres. 


 


 Enllaços externs A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:Gulag Mapa detallat interactiu del gulag soviètic Lloc de l'associació russa "Memorial" (rus) (alemany)  

Vegeu també Ilsa, la tigressa de Sibèria La revolta de Kengir

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters