dilluns, 22 de setembre del 2008

DURANT ELS FETS DE LA FATARELLA

Un llibre reivindica els 34 pagesos assassinats per la FAI

L’escriptor Josep Gironès, nascut a la Fatarella l’any 1954, va presentar el passat dissabte en aquest municipi de la Terra Alta la seva novel·la històrica ‘La Cabana’, guanyadora del XIX Premi Literari Vila d’Ascó i editada per Cossetània, sobre els anomenants Fets de la Fatarella (25 de gener de 1937), on 34 pagesos van ser assassinats pels anarquistes. La causa dels Fets de la Fatarella va ser l’oposició de la major part dels pagesos a la col·lectivització de les terres que els volia imposar la CNT-FAI, una imposició que ja havia ocasionat enfrontaments i morts en altres municipis propers. Segons Josep Gironès, "els faistes eren una força armada extremista aliena al govern de la República. Si avui calgués definir els faistes empraríem una paraula molt clara: terroristes, així de clar. No dubto que entre els faistes hi hagués persones idealistes o de bona fe, com les que van anar a lluitar als fronts d’Aragó o de Madrid, però els faistes que van fer cap a la Fatarella eren majoritàriament indesitjables i oportunistes".

Entre les víctimes d’aquells assassinats hi havia Josep Descarrega Llop, avi de Josep Gironès, qui durant la presentació de ‘La Cabana’ va dir "no volem justícia, no volem venjança, no volem senyalar ningú, l’únic que volem és reparar i dignificar el bon nom dels pagesos assassinats".

Els Fets de la Fatarella, Gener de 1937

La Fatarella és un municipi de la Terra Alta d’uns 2.500 habitants on, al mes de gener de 1937, succeï un dels episodis més desgraciats i indignes del període de la guerra civil espanyola del 1936-1939. Aleshores, un petit grup d’anarquistes del poble intentà la col·lectivització de les terres per la força. Davant la negativa dels pagesos de la localitat, els anarquistes del poble demanaren l’ajut de la CNT-FAI de diferents pobles de la comarca. Aquests, en nombre d’uns 100, ocuparen la població després d’ésser rebuts a trets d’escopeta pels habitants del poble. Els ocupants iniciaren la repressió contra tots aquells que s’havien oposat a la col·lectivització assassinant 34 persones. L’incident acabà amb l’arribada de les forces d’ordre públic que envià la Generalitat, que nomenà comissari municipal a en Andreu Claret. Jo n’era el seu secretari particular i el vaig acompanyar durant tota la seva estada a La Fatarella. Aquests fets foren els antecedents dels que es produirien a Catalunya, i especialment a Barcelona, al mes de maig del mateix any. Es volgué fer la revolució abans que la guerra, i tots sabem els resultats.Son molts els que significativament diuen que no fou en Franco qui guanyà la guerra, si no la República, qui la perdé.

Josep Planchart i Martori

2 comentaris:

Ç ha dit...

bon blog!
visita http://homenatgenacional.blogspot.com/

Jofre ha dit...

Felicitats pel blog! Veig que ja has canviat allò ;-)

Què haig de dir? Pels seus actes els coneixereu.

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters