Per Emilio Campmany
Tenen gràcia aquests progres liles d'El País. Aquest diumenge signatura Pilar Bonet una crònica titulada La ferida oberta de Katyn. La notícia és que la televisió russa ha emès la pel lícula de Wajda sobre la massacre. Al bosc de Katyn, els comunistes russos van assassinar a 22.000 polonesos. No van ser les úniques víctimes, però el descobriment de les fosses comunes pels nazis durant la seva ofensiva contra l'URSS va convertir el bosc en el símbol de la repressió comunista a Polònia. On és la gràcia? Doncs clar, si és que en un assumpte així pot haver, en què la notícia no conté ni una sola vegada les paraules "esquerra", "comunisme", "comunista" o "marxista". Ni tan sols apareix el vocable "leninisme".
Per El País, la responsabilitat de la matança recau exclusivament en Stalin i en el seu règim, a qui diu naturalment "estalinisme". En aquest diari es fan un fart de titllar de feixista a tot quisque que no sigui de la seva corda o que no els ball l'aigua, però ai amic! si es tracta de matances, de genocidis, de terrorisme d'Estat o de qualsevol altre crim dels que, segons ells, només pot cometre la dreta, es neguen a acceptar que l'hagi perpetrat un comunista o un règim d'esquerres. Però dóna la casualitat que Stalin era un comunista, que dirigia un règim també comunista en què es van assassinar milions de persones. Qui ni a Cebrián ni Bonet els agradi reconèixer-no impedeix que sigui precisament així. Doncs bé, en l'article es fa servir fins a tres vegades l'adjectiu "estalinista" i dos més el substantiu "estalinisme" com si fossin coses que no tenen res a veure amb el comunisme, amb el marxisme i amb l'esquerra. Fins i tot per dir que els comunistes van rebutjar tenir res a veure amb l'assumpte fins molt després de la mort de Stalin, es llegeix que va ser la URSS la que va negar la seva responsabilitat. I què va ser l'URSS sinó un règim comunista?
Obliden a ca 'Cebrián que, abans d'arribar Stalin, Lenin va assassinar a milers de russos pel crim de no sotmetre dòcilment al nou règim bolxevic. Obliden igualment que Hongria i Txecoslovàquia van ser envaïdes per l'URSS després de mort Stalin. I el mateix es pot dir de l'aixecament del mur de Berlín. És probable que Stalin fos més sanguinari que Lenin, Khruixtxov o Brèjnev, però tots ells van encapçalar com dictadors un règim comunista i, precisament perquè ho va ser, es van cometre en ell les atrocitats que es van cometre. Entre altres, la de Katyn. Cebrián i la seva gent tracten de ser "Comunisti aggiornati", que diria Andrea Camilleri, renegant de Stalin per no haver estat un bon comunista, com si el georgià fos una espècie d'avortament del marxisme-leninisme.
Encara sort que està Ángel Viñas per explicar-li que no hi ha comunista que sigui del tot dolent i que fins al mateix Stalin va tenir els seus motius per fer el que va fer i que algunes coses bones va tenir. Per exemple, sense anar més lluny, venir a Espanya desinteressadament amb les seves armes i assessors a protegir del feixisme a la fràgil democràcia que el 1936 era la Segona República Espanyola. El mateix que després va fer amb més èxit a Lituània, Estònia, Letònia i Polònia per aquestes mateixes dates. Haurà de venir Viñas a ensenyar-li a Cebrián i Bonet a lamentar que Espanya no acabés com ells, sota el comunisme, que això és el que va ser l'estalinisme.
Font
Entrades populars
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada