Islam Karimov, l'autòcrata uzbek responsable de la matança d'Andijan, on centenars de persones van morir el 2005, segons organitzacions de drets humans, va deixar ahir en evidència a la Comissió Europea i l'OTAN amb una visita a Brussel sobre la qual ambdues organitzacions van intentar córrer un espès vel. L'arribada de Karimov es produeix quan la UE elogia l'alçament popular de Tunis contra el president Zine El Abidine Ben Ali, estret col.laborador de la Unió fins a la seva fugida a l'Aràbia Saudita. "Aquesta visita és una vergonya per a la UE i per a Occident", es lamenta la dissident uzbeka Mutabar Tayibaieva, empresonada fins al 2008 per Karimov.
El dictador es autoconvidar a Brussel i va demanar entrevistar-se amb el president de la Comissió, José Manuel Durão Barroso, i amb el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen. Cap dels dos va trobar raons per frustrar el desig, al contrari del que van fer les autoritats belgues i el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy.
Com la visita va ser vergonyant i el viatger era poc freqüent, no hi va haver conferència de premsa conjunta amb Barroso ni amb Rasmussen, en contra de l'habitual. El president de la Comissió es va limitar a expressar en un comunicat que la UE "segueix una política de compromís crític, condicionat i ampli" amb Uzbekistan. "He plantejat les preocupacions d'Europa, en especial les relatives als drets humans i les llibertats civils", ha afegit. A més de parlar, la Comissió va signar amb Karimov un acord sobre energia.
El secretari general de l'OTAN també va justificar la reunió pel fet que Uzkebistán és un soci clau de l'Aliança per la seva col.laboració en el trànsit d'equipament per als soldats aliats a l'Afganistan. Rasmusen va prometre que en l'entrevista amb Karimov li plantejaria qüestions "sobre drets humans i principis democràtics".
La visita del president uzbek a Brussel coincidir amb la presentació de l'informe anual de Human Rights Watch, organització defensora dels drets humans al món. Ken Roth, el seu director executiu, va ser molt crític amb la manera com la UE tracta dels drets humans i va carregar contra la retòrica dels comunicats i la diplomàcia tranquil de Catherine Ashton, que emmascaren la falta d'una estratègia comunitària sobre la qüestió.
Com a exemple d'enfocament erroni, Roth va plantejar el vist ahir a Brussel.les, les converses a porta tancada sobre drets humans. És el que van fer Barroso i Rasmussen amb Karimov "un dels pitjors violadors de drets humans que hi ha al món", segons Roth.
Parlant del paper dels europeus a Tunísia-encarnada en una França que hores abans de la caiguda de Ben Ali encara li oferia ajuda per contenir "la situació d'ordre públic" -, una font diplomàtica comunitària assenyala que la UE tracta "amb països, és a dir amb governs i societats ". La primera lliçó de Tunísia és la que "els pobles tenen veu i poden fer-se sentir amb independència del repressiu que pugui ser el règim", segons la font.
EL PAIS
Entrades populars
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada