Els soldats maleïtsés un sobrenom donat a una varietat de moviments de Resistència polonesa, formats en les últimes etapes de la Segona Guerra Mundial i després que finalitzés. Creats per alguns membres de l'Estat secret polonès, aquestes organitzacions clandestines van continuar la seva lluita armada contra el Govern estalinista de Polònia fins ben entrats els anys 1950. La guerra de guerrilles va incloure una sèrie d'atacs militars llançats contra les recentment creades presons comunistes, així com contra els oficines de seguretat d'Estat, els centres de detenció per a presoners polítics i els camps de concentració establerts en tot el país. La majoria dels grups polonesos anticomunistes van deixar d'existir a finals dels anys 1940 perseguits pels serveis de seguretat pública i els esquadrons d'assassinat del
NKVD, però, l'últim «soldat maleït» conegut, Józef Franczak, va ser assassinat en una emboscadael 1963, gairebé 20 anys més tard de la presa de possessió soviètica de Polònia.
|
Els «soldats maleïts» de la clandestinitat anticomunista. |
Les organitzacions de resistència independentista i anticomunista polonesa més conegudes són:
- Wolność i Niezawisłość (WIN, «Llibertat i independència») fundada el 2 de setembre de 1945, activa fins 1952.
- Narodowe Sily Zbrojne (NSZ, «Forces Armades Nacionals»), creada el 20 de setembre de 1942, es va dissoldre al març de 1944.
- Narodowe Zjednoczenie Wojskowe (NZW, «Unió Militar Nacional »), fundada entre mitjans i fins dels anys 1940, activa fins a mitjans dels anys 1950.
- Konspiracyjne wojsko Polskie (KWP "Exèrcit Polonès Clandestí"), que va existir d'abril de 1945 fins a finals de 1954.
- Ruch Oporu Armii Krajowej (Roak,« Exèrcit de resistència local »),
- Armia Krajowa Obywatelska (AKO),
- Niepodległość, Delegatura sil Zbrojnych na Kraj i
- Wolność i Sprawiedliwość (WIS,« Llibertat i justícia »)
Però també trobem similars grups anticomunistes a la resta d'Europa oriental.
Amb l'avanç de les tropes soviètiques al llarg de Polònia en direcció a l'Alemanya nazi, els comunistes soviètics i polonesos que van establir un nou govern anomenat Comitè Polonès d'Alliberament Nacional el 1944 es van adonar que l'Estat secret polonès, lleial al Govern polonès a l'exili, havia de ser abolit abans que poguessin obtenir el control total sobre Polonia el futur secretari general del Partit Obrer Unificat Polonès, Władysław Gomułca, va declarar que «els soldats de l'AK són un element hostil que ha de ser remogut sense misericòrdia.» Un altre prominent comunista, Roman Zambrowski, va dir que l'AK havia de ser «exterminada» .
Armia Krajowa (o simplement AK), el principal moviment de resistència polonesa durant la Segona Guerra Mundial, havia estat dissolt oficialment el 19 gener 1945 per evitar la possibilitat d'una lluita armada amb l'Exèrcit Roig, incloent una creixent amenaça de guerra civil sobre la sobirania de Polònia, però, moltes unitats van decidir continuar en la seva lluita sota les noves circumstàncies, doncs consideraven a les forces soviètiques com nous ocupants. Mentrestant, els partisans soviètics a Polònia ja havien estat enviats per Moscou el 22 juny 1943 per entaular combats amb els partisans polonesos Leśni. Normalment, combatien als polonesos més sovint que als alemanys. Les principals forces de l'Exèrcit Roig (el Grup de Forces del Nord) i el NKVD van començar a executar operacions contra els partisans de l'AK ja durant i directament després de l'Operació Tempestat polonesa, dissenyada pels polonesos com una acció preventiva per assegurar el control polonès, abans que soviètic, de les ciutats després de la retirada alemanya. Stalin es proposava assegurar que no ressorgís cap Polònia independent en el període de la postguerra.
Organització anticomunista des de la clandestinitat
La primera estructura de l'AK dissenyada principalment per lluitar amb l'amenaça soviètica va ser cridada «NIE» (abreviatura de Niepodległość o Independència), formada a mitjan 1943. L'objectiu de NIE no era entaular combat amb les forces soviètica, sinó més aviat observar i executar accions d'espionatge, mentre el Govern polonès a l'exili decidia com bregar amb els soviètics. En aquesta època, el govern a l'exili encara creia que la solució podien ser trobada per mitjà de negociacions. El 7 de maig de 1945, el NIE ser desmantellat i transformat en la Delegatura sil Zbrojnych na Kraj ("Delegació de les Forces Armades per la Pàtria), però, aquesta organització va durar només fins al 8 d'agost d'aquest any, quan es va prendre la decisió de dissoldre i aturar la resistència partisana en territori polonès.
Al març de 1945, una farsa judicial per processar 16 líders de l'Estat secret polonès va tenir lloc a Moscou. El Delegat del Govern, juntament amb la majoria de membres del Consell d'Unitat Nacional de Polònia van ser convidats pel general soviètic Ivan Serov amb l'acord de Stalin a una conferència sobreel seu ingrés al Govern Provisional recolzat per la Unió Soviètica. Van ser presentats com una garantia de seguretat, però el NKVD els va arrestar a Pruszków el 27 i 28 de març. Leopold Okulicki, Jan Stanisław Jankowski i Kazimierz Pużak van ser arrestats el 27 i dotze més el dia següent. Van ser portats a Moscou per ser interrogats on van passar mesos sent brutalment torturats, finalment van ser presentats amb acusacions falses de «col·laboracionisme amb l'Alemanya nazi» i de «planificar una aliança militar amb l'Alemanya nazi».
|
Uniforme d'un combatent anticomunista polonès,
amb una banda al pit que mostra la imatge de la
Verge de Częstochowa. |
Persecució
El NKVD i l'UB van usar força bruta i enganys per eliminar a l'oposició que es trobava en la clandestinitat. A la tardor de 1946, un grup de 100-200 soldats de les Narodowe Sily Zbrojne (NSZ, Forces Armades Nacionals) van ser guiats a un parany i massacrats. El 1946, Julia Brystiger del Ministeri de Seguretat Pública polonès va declarar en una conferència que «la clandestinitat terrorista i política ha deixat de ser una força amenaçadora, encara que els enemics de classe en les universitat, oficines i fàbriques encara han de ser «trobats i neutralitzats ».
La persecució de membres de l'AK només va ser una part del regnat del terror estalinista a la Polònia de la postguerra. En el període d'1944-1956, aproximadament 300.000 polonesos van ser arrestats o fins a dos milions. Es van emetre 6.000 sentències de mort. Possiblement més de 20.000 persones van morir a les presons comunistes, incloent aquells executats «en la majestat de la llei», com Witold Pilecki, un heroi de Auschwitz. Sis milions de ciutadans polonesos van ser classificats com a membres sospitosos d' «element reaccionari o criminal » i van ser objecte d'investigació per les agències de l'Estat.
Durant l'Octubre polonès de 1956, una amnistia política va alliberar a 35.000 exsoldats de l'AK de les presons. Encara llavors, alguns partisans continuaven en servei, poc disposats o incapaços de reincorporar-se a la comunitat. El "soldat maleït" Stanisław Marchewka]] "Ryba" ("El Peix") va ser assassinat en 1957, mentre que l'últim partisà de l'AK, Józef Franczak "Lalek", va ser assassinat el 1963, gairebé dues dècades després de la fi de la Segona Guerra Mundial. Quatre anys més tard, molt després de l'abolició del terror estalinista, l'últim membre del grup d'elit paracaigudista i d'intel·ligència entrenat pels britànics Cichociemny ("El silenciós i ocult"), Adam Boryczka, va ser finalment alliberat de presó el 1967. Fins a la dissolució de la República Popular de Polònia, exsoldats de l'AK van estar sota constant investigació per part de la policia secreta. Va ser recentment en 1989, després de la caiguda del comunisme, que les sentències judicials de soldats de l'AK van ser finalment declarades invàlides i anul · lades pel govern polac.
Operacions i accions importants
La major batalla en la història del Narodowe Zjednoczenie Wojskowe (NZW) va tenir lloc entre el 6 i el 7
de maig de 1945 a la localitat de Kuryłówka, al
Voivodato de Subcarpàcia La batalla de Kuryłówka, barallada contra el 2n Regiment de Frontera del NKVD, va acabar en una victòria per a les forces en la clandestinitat, comandades pel major Franciszek Przysiężniak ("Marek"). Els combatents anticomunistes van matar fins a 70 agents soviètics. Les tropes del NKVD es van retirar a corre-cuita, només per reaparèixer en el següent poble i cremar per complet com a represàlia, destruint més de 730 edificis.
El 21 de maig de 1945, una unitat fortament armada de l'Armia Krajowa (AK), comandada pel coronel Edward Wasilewski, va atacar i va destruir el camp del NKVD ubicat Rembertów als voltants orientals de Varsòvia. Els soviètics van empresonar allà a centenars de ciutadans polonesos, incloent membres de l'AK, 26 dels quals van ser sistemàticament deportats a Sibèria. L'atac va alliberar a tots els presoners polítics polonesos del camp. Entre 1944 i 1946, els "soldats maleïts" van alliberar moltes presons comunistes a la Polònia ocupada pels soviètics.
Dia commemoratiu
Des de l'any 2011, l'1 de març és una festa nacional a Polònia per celebrar la memòria dels soldats de la resistència clandestina anticomunista. Aquest dia nacional de la memòria dels «soldats maleïts» serà celebrat cada any, tot i que seguirà sent un dia laborable. El primer dia del mes de març ha estat escollit perquè té una significació simbòlica per als membres de la Resistència anticomunista: aquest dia, en 1951, va ser promulgada la sentència de mort contra els caps del IV º Escamot de l'associació Wolność i Niezawisłość
|
Monument d'homenatge als Soldats Maleïts |
Vídeo sobre la Wolność i Niezawisłość