dimecres, 12 d’octubre del 2011

L'Iran condemna una actriu a 90 fuetades per una pel·lícula crítica

L'actriu iraniana Marzie Vafamehr ha estat condemnada a un any de presó i a 90 fuetades per la seva participació en la pel·lícula Teherane man haray (El meu Teheran a subhasta), va informar la web opositora iraniana Kalameh.
Marzie Vafamehr.
Tot just conèixer la sentència, dictada per un tribunal de Teheran, l'advocat de Vafamehr va interposar recurs davant d'una instància superior, afegia la web. Vafamehr, dona del cineasta iranià Naser Taghvai, va ser detinguda a finals de juny, segons la mateixa font, per haver actuat a la pel·lícula, que narra els problemes d'una jove artista iraniana per viatjar a Austràlia.
Taghvai va declarar a Kalameh que per la seva participació en el film, la producció del qual comptava amb permís del Ministeri de Cultura i Orientació Islàmica, es va detenir altres persones, però van ser posades en llibertat i només Vafamehr va ser processada. A més, segons el seu marit, Vafamehr és a la presó de Garchak, a Baramin, a la província de Teheran, un antic galliner que no reuneix les mínimes condicions d'habitabilitat.

Pressió sobre les artistes

La pel·lícula la va produir fa quatre anys Garanaz Musavi, una ciutadana iraniana resident a Austràlia, per a la seva tesi universitària, i hi van participar estudiants amb permís de les autoritats. La cinta, que es va presentar a diversos festivals, va arribar a l'Iran per vies desconegudes i s'ha distribuït al mercat negre, segons Taghvai: "Abans es venia a 12.000 rials (una mica més d'1 dòlar) i ara, a causa del procés, es ven a 70.000 rials (uns 6 dòlars)", va dir el director.
La pressió sobre els artistes, en especial sobre les dones cineastes o actrius, ha augmentat els últims mesos a l'Iran i algunes han estat detingudes, processades i condemnades a diverses penes.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/internacional/liran-condemna-una-actriu-fuetades-pellicula-critica-1177357

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters