dimarts, 8 de novembre del 2011

V de Vendetta?

Manifestants a Wall Street / GETTY
Manifestants davant de la catedral de St Paul a Londres
Mirant una fotografia del moviment que ha ocupat Wall Street i en protestes de tot el món és molt fàcil detectar un grapat de persones amb màscares d'un home de dibuixos animats amb una barba punxeguda, el somriure amb la boca tancada i els ulls misteriosos. La màscara és una versió estilitzada de Guy Fawkes, un anglès que va intentar bombardejar el Parlament britànic el 5 de novembre de 1605 i que es va fer més popular a tot el món per la pel·lícula V de Vendetta.

No han estat els llibres d'història els que han aconseguit la popularitat de la màscara, sinó una novel·la gràfica de fa 30 anys i un film de 5 anys enrere. V de Vendetta, el film basat en el còmic, amb un antiheroi revolucionari que té la imatge d'un modern Guy Fawkes i es rebel·la contra un govern totalitari (a la pel·lícula no s'especifica quin, comunista o feixista) ha estat la inspiració dels joves manifestants en molts països occidentals. Mentre la Warner Brothers té la llicència dels drets d'aquesta marca, alguns manifestants han dit que feien servir còpies foranes per evitar problemes amb l'empresa.
Tant si la inspiració ve del còmic, la pel·lícula o de la figura històrica, la imatge (utilitzada per tothom, des dels Wikileaks de Julian Assange als hackers d'Anonymous, les manifestacions anticienciologia, les del 15-M, els okupes o moviments propers la nacional socialisme) conté connotacions més fortes del que els manifestants okupes semblen entendre. La figura de Fawkes ha estat romantitzada en els darrer 400 anys, era un criminal que va intentar fer esclatar l'edifici del govern –per la qual cosa va ser condemnat. 

Així doncs qui va ser Guy Fawkes i que hauria de representar la seva mascara?

Guy Fawkes (13 d'abril de 157031 de gener de 1606) va ser un militar anglès que formà part del grup catòlic anglès que planejà fallidament la conspiració de la pólvora de 1605. També se'l coneix amb el nom de Guido Fawkes, nom adoptat quan lluità a l'exèrcit espanyol dels Països Baixos.
Retrat de Guy Fawkes, d'artista desconegut
Fawkes nasqué i cresqué a York. El pare de Fawkes, notari de professió, morí quan ell només tenia vuit anys. La seva mare s'uní de nou amb un catòlic recusant. Fawkes, després de convertir-se al catolicisme, deixa l'illa i participà al bàndol catòlic espanyol en la guerra dels Vuitanta Anys que s'enfrontaven els reformadors protestants de les Províncies Unides contra l'Imperi Espanyol. Viatjà a Espanya per buscar suports per a una revolució catòlica a Anglaterra però no va haver-hi sort. Més endavant, conegué Thomas Wintour, amb qui tornaria a Anglaterra.
Wintour presentà Fawkes a Robert Catesby que planejava assassinar Jaume I d'Anglaterra per retornar el tron a un monarca catòlic. Els conspiradors aconseguiren llogar un soterrani de la Cambra dels Lords i ell fou l'encarregat que resguardar la pólvora que havien emmagatzemat. La matinada del 5 de novembre les autoritats cercaren al Palau de Westminster, després de rebre l'avís d'una carta anònima, i enxamparen Fawkes quan vigilava l'explosiu.
Els dies següents, Fawkes va ser interrogat i torturat. Poc abans de la seva execució el 31 de gener, Fawkes saltà des de la bastida en què havia de ser penjat i es trencà el coll, evitant així l'agonia de ser penjat.
Fawkes esdevingué el símbol de la conspiració de la pólvora que des del 5 de novembre de 1605 es celebra a Anglaterra la Guy Fawkes Night o Bonfire Night (La nit de les fogueres). Tradicionalment, aquest dia es crema la seva efígie en una foguera, sovint acompanyada per un espectacle de focs artificials.



Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters