dilluns, 28 de novembre del 2011

La sortida d'immigrants reduirà a mig milló l'atur al 2012



Els immigrants se'n van d'Espanya i, d'aquesta manera, el nombre d'aturats registrats per l'Enquesta de Població Activa (EPA) se situarà prop dels 5.150.000 a finals d'any segons coincideixen diferents experts en matèria laboral. De fet, la barrera dels 5 milions ja es va superar en el tercer trimestre d'acord amb les dades desestacionalitzats, segons el director del servei d'estudis de Funcas, Ángel Laborda. Els experts coincideixen que durant el 2012 es mantindrà la destrucció d'ocupació, el que incrementarà l'atur en 350.000 segons Funcas o en 400.000 persones, segons AGETT-AFI.

No obstant això, el nou govern es trobarà amb una agradable sorpresa i és que aquesta tendència serà neutralitzada pel descens de la població activa. És a dir, el nombre d'aturats pot disminuir en mig milió quan s'actualitzin les xifres de l'cens demogràfic.


La raó no és altra que, com ha succeït abans en altres economies en crisi, els immigrants estan marxant. Com a mostra un botó: durant els deu anys de boom econòmic dels vols d'Iberia arribaven plens de Llatinoamèrica i tornaven buits. Els immigrants, obligats a pagar bitllet d'anada i tornada no utilitzaven el retorn i això es va convertir en una important font d'ingrés per a l'aerolínia. Ara passa al revés. Els avions tornen plens a Llatinoamèrica sense bitllet de tornada. D'acord amb les dades del Ministeri de l'Interior la incursió d'immigrants amb les pasteres ha estat pràcticament testimonial en la temporada de primavera-estiu. "Encara no hi ha dades concretes, però és un fet que el flux ha donat la volta i s'estan marxant", afirmen fonts d'Interior.


Segons l'INE, s'estima que aquesta any han sortit d'Espanya 580.850 persones. Només 50.000 d'ells seran espanyols davant els 450.000 que està previst que arribin. Aquest fenomen que surten més dels que entren s'ha accelerat en els últims mesos a causa de la crisi i les elevades taxes d'atur entre els immigrants, que superen el 32%. Segons un alt càrrec de l'Oficina Pressupostària, s'estima que en la pròxima revisió del cens es registri un fort descens de la població activa. Fins i tot es va sospesar una revisió del cens abans de les eleccions per ajustar la xifra d'aturats a la realitat, però al final es va rebutjar per evitar la polèmica electoralista i es va decidir que sigui el nou govern qui realitzi aquesta actualització.


En les xifres conflueixen dos fenòmens. El primer és que s'ha intensificat la marxa dels immigrants (cap al seu país o un altre destí de la UE). En segon lloc, els joves qualificats han emprès la seva marxa cap a altres països a la recerca de millors remuneracions i, sobretot, de perspectives per treballar.

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters