dilluns, 14 de novembre del 2011

Walt Dinsey racista?



  • La factoria d'animació va retirar la cinta del mercat pel seu suposat racisme 
  • El seu protagonista va rebre un guardó honorífic en no poder aspirar a l'Oscar 
  • És l'únic film disneysiano mai comercialitzat en VHS als Estats Units 
  • Tot i la demanda a la Xarxa no edició en DVD o Blu-Ray en cap país

Una pel · lícula de l'estudi Disney està avui d'aniversari. Normalment això significaria posar en marxa tota la seva maquinària publicitària per recordar l'efemèride. Però res més lluny de la realitat doncs, si en alguna cosa es treballa a la factoria de Mickey Mouse, és perquè ningú recordi la data. I és que la cumpleañera no és altra que "Cançó del Sud ', la més polèmica cinta de totes les creades per l'estudi. Aquest títol, que va comptar amb el beneplàcit de la taquilla i va tenir quatre reestrenos de considerable èxit, es troba avui en dia retirat per les nombroses crítiques que va rebre titllant-lo de racista.
'Cançó del Sud' va veure la llum tal dia com aquest fa 55 anys. La pel · lícula narra com l'oncle Remus, un esclau, compte a Johnny, el nét de la seva mestressa, faules sobre animals amb les que, a més de alegrar, li ensenya valuoses moralitats.
La cordial relació entre tots dos, la manera en què alegrar l'infant (trist per la separació dels seus pares) es converteix en el 'leitmotiv' del vell Remus i la visió que es dóna dels esclaus (feliços, entonen alegres càntics quan es dirigeixen a realitzar les seves tasques) són els tres arguments principals de les nombroses veus reprovatòries que al llarg dels anys s'han alçat contra la pel · lícula.

La gran esperança de Disney
'Cançó del Sud' no és un títol qualsevol en la història de la factoria. Va arribar després d'uns anys en els que l'estudi havia estat de baixa i Walt Disney tenia posades en ella grans esperances. 'Pinotxo' i, especialment, 'Fantasia', extremadament cares, van resultar un fracàs de públic.
Al costat d'això, el dispendi per a la construcció d'un nou estudi a Burbank (Califòrnia), per al qual es va contraure un important deute amb el Banc d'Amèrica, va fer que el 1940 Disney hagués de fer front al primer oferiment públic d'accions. El mercat europeu, d'on es treien grans guanys, estava tancat per la guerra i, el 1941, els animadors es van posar en vaga reclamant unes millors condicions.
A això se li va unir la competència cada vegada més gran d'altres companyies, que fins llavors no havien estat capaços de fer-li ombra (especialment la Warner). Així les coses, Walt veia a 'Cançó del Sud' la seva taula de salvació després d'una època negra i per això, quan les primeres i fortes crítiques van començar a sentir-se, era incapaç de comprendre-les.
 

La base literàriaLa cinta pren com a punt de partida els 'Contes de l'oncle Remus', de l'escriptor americà del segle XIX Joel Chandler Harris. Molt famosos en la seva època, estan protagonitzats per Remus, un vell esclau que, com en la versió en cel · luloide, relata el fill de la seva propietària les faules de Brer Rabbit. Aquest murri conill fa servir l'enginy i la murrieria per lliurar una i altra vegada dels seus majors enemics, un llop, un ós i una guineu.Els relats estan considerats al · legories de com els esclaus havien d'usar la picardia per fer el seu dia a dia més suportable i eren transmeses de generació en generació. El mateix Harris les va escoltar de primera mà en una plantació on va viure durant algun temps. El context de la plantació en el qual les insirió l'autor, però, va ser ja en la seva època-tímidament-criticat pels qui van veure en la figura d'Remus un nou oncle Tom.Les del esclau eren, en paraules del propi Walter Disney, les històries que recordava amb més afecte de la seva infància i des que es va endinsar en el món del cinema va voler portar-les a la pantalla. Després de negociar els drets amb la família de Harris i adquirir el 1939, la II Guerra Mundial va donar amb 'Cançó del Sud' al calaix de projectes ajornats.L'assumpte no es tornaria a posar en marxa fins a 1944, amb la contractació de Dalton Reymond per escriure el guió. Poc després s'uniria a ell Maurice Rapf, que en llegir l'escrit per Reymond es va trobar amb un gran nombre de clixés racistes, com la paraula 'negre' escrita en minúscula, quan en anglès ha d'anar en majúscula. Rapf va proposar diversos canvis-la majoria no adoptats-però, finalment, els frecs amb el guionista principal el van apartar del projecte i, tot i aparèixer en els crèdits, no trigaria a desvincular-se de la pel · lícula. "Algunes pel · lícules no s'haurien d'haver fet mai, i 'Cançó del Sud" és una d'elles ", va arribar a declarar.El rodatge es va iniciar a Phoenix el desembre de 1944 i any i mig després, el 1946, el film estava acabat. La seva estrena es va programar per el 12 de novembre de 1946 a el teatre Loew 's d'Atlanta i la ciutat es va vestir de gala per acollir un esdeveniment com no havia viscut un altre des de l'estrena de' El que el vent s'endugué '. I encara que va recollir un important èxit de taquilla (va recaptar 2.351.000 $) no va comptar amb el beneplàcit de la crítica, entre la que va generar gran controvèrsia. 

L' 'error' d'Abraham Lincoln
A 'The New York Times', per exemple, va escriure Bosley Crowther que la amigable relació entre amos i esclau feia pensar que, per a Disney, "Abe Lincoln havia comès un error", en referència a l'abolició de l'esclavitud duta a terme per aquest. Walter White, secretari de la NAACP (l'Associació Nacional per a l'avanç de la població de color) es va queixar igualment per la visió idíl · lica del sistema esclavista que la pel · lícula plasmava, mentre que al 'Atlanta Constitution' es va lamentar que fos un "musical de l'oncle Tom ".
No va faltar, però, qui la lloança (especialment bones van ser les crítiques al sud) i l'acadèmia de Hollywood fins i tot la va nominar als premis Oscar en les categories de millor banda sonora i millor cançó, premi aquest que es va dur per 'Zip -A-Dee-Doo-Dah '. El seu protagonista, James Baskette, va rebre també un guardó honorífic per la seva càlida interpretació de Remus, que no constatava sinó la incapacitat d'un actor negre de competir en la mateixa categoria que els blancs.
Això no era rar en l'època, com tampoc ho va ser, per a la major part del públic, el suposat racisme del film, que es va reestrenar el 1956 aconseguint de nou un gran èxit. Amb el moviment pels drets civils en plena expansió, diverses veus reprovatòries es van alçar contra ella en 1967, any en què va tornar a les sales de cinema.

Retirada i tornada a les pantalles
Al febrer de 1970, sense Walter Disney al capdavant de la companyia, aquesta va anunciar que la pel · lícula quedava retirada permanentment perquè "ja no era apropiada per al públic". És molt probable que Disney, mort el 1966, no ha aprovat aquesta decisió.
I en l'estudi també es van pensar dues vegades, ja que 'Cançó del Sud' va tornar a reestrenar el 1972, recaptant uns set milions de dòlars en taquilla. El fet d'haver estat retirada, probablement, va influir en aquest èxit. Les següents generacions van tenir l'oportunitat de veure el 1980 i el 1986, últim any en què va ser exhibida.
'Cançó del Sud' és l'única pel · lícula de Disney que mai s'ha editat en VHS en els Estats Units i no ha tingut edició en DVD ni en Blu-Ray en cap país del món, si bé en Internet no falten els que demanin encaridament la seva edició en format domèstic.
L'assumpte s'ha convertit en un habitual en les reunions d'accionistes de la Disney, on any rere any algú pregunta sobre la possibilitat d'editar de nou. Però la resposta de l'estudi segueix sent contundent: 'Cançó del Sud' no sortirà, almenys de moment, l'armari de la Disney.

 PRIMERA PART DE LA PEL·LÍCULA en castellà


SEGONA PART 


TERCERA PART


 

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters