dimecres, 2 de novembre del 2011

Destruïda la seu d'un setmanari francès per satiritzar a Mahoma

Portada del setmanari francès Charlie Hebdo en què apareix Mahoma en una caricatura satírica en referència a la imposició de la llei islàmica Sharia a Tunísia
Què passa quan la llibertat d'expressió i de premsa exercida per un mitjà de comunicació decideix explicar amb humor l'arribada al poder dels islamistes en un país àrab? En principi no hauria de passar res, però això no és el que han viscut els periodistes del setmanari francès Charlie Hebdo en arribar aquest matí a la redacció de la publicació a París.
Les instal · lacions d'aquesta publicació satírica han aparegut avui completament destrossades per l'incendi provocat pel llançament de diversos còctels Molotov per part d'un grup d'encaputxats que durant la matinada han llançat artefactes casolans explosius per incendiar la seu de la redacció: al número 44 del carrer de Turbigo, al districte número tres de París, en ple cor de la capital francesa.
"No hi ha hagut ferits i l'incendi ha estat criminal", segons han confirmat fonts policials a París consultades per La Vanguardia.com.
És curiós però l'humor (i el riure), considerat com una qualitat que denota intel · ligència pels intel · lectuals clàssics i perseguit per les autoritats religioses, ara és considerat com una ofensa.
Aquest atemptat es produeix després que la portada del setmanari satíric circulés en els últims dies a internet amb un nombre especial que avui Dimecres 2 de novembre anava aparèixer als quioscos de França ia la seva pàgina d'internet amb un número especial dedicat a la victòria dels islamistes moderats en les eleccions de la setmana passada a Tunísia, ex colònia francesa.
No només els atacants han destrossat la redacció del setmanari a París, sinó que el web de la publicació ha estat piratejada redireccionant seu contingut informatiu cap a una imatge de la Meca-lloc de peregrinació santa de l'islam a l'Aràbia Saudita-i cap a webs d'islamistes violents .
El número del setmanari mostra en portada una caricatura de Mahoma i substitueix la seva capçalera Charlie Hebdo, per una nova capçalera anomenada Chari Hebdo, en referència al fet que la llei islàmica serà aplicada de forma oficial a Tunísia després de la victòria dels islamistes i en la qual , entre d'altres, s'aprovarà la poligàmia, la concessió de crèdits sense interès per part dels bancs del país i s'ha d'imposar la interpretació estricta de l'Alcorà en la vida social i econòmica del país.
"Cent fuetades si no esteu morts de riure", diu la caricatura de Mahoma en portada en una crítica humorística dirigida als lectors. El setmanari canvia la seva visió satírica del món i la reemplaça per una altra en què a les seves pàgines interiors els periodistes de la publicació francesa ofereixen una visió del món i de la societat des del punt de vista islamista.
"Hem proposat a Mahoma convertir-se en el nostre redactor en cap per oferir el nostre punt de vista després de la victòria del partit islamista Ennahda a Tunísia. I aquesta portava ja era coneguda a internet abans que sortís publicada avui. Rebem amenaces telefòniques en els últims dies per no treure a la llum i aquesta passada matinada aquestes amenaces s'han concretat amb el llançament de còctels molotov que han destrossat tots els equips i que inutilitzen la redacció per seguir publicant nostree informacions ", ha assegurat el director de Charlie Hebdo i caricaturista Charb a la cadena de televisió francesa France24.
I ha afegit: "No són els musulmans de França que ens han agredit avui, sinó un grup de delinqüents i de violents motivats per l'odi i el desconeixement".
En la publicació també apareix un "editorial escrit per Mahoma" titulat "L'aperitiu Halal (en referència a la carn d'animals sacrificats sota el ritu islàmic)" i també unes pàgines especials dedicades a com les dones tunisianes transformaran la seva forma de vestir amb la imposició de la llei islàmica al país.
No és la primera vegada que el setmanari francès es veu embolicat en una polèmica amb informacions satíriques relacionades amb l'islam.
El 2006, la publicació francesa va comparèixer davant la justícia per respondre a propòsit de les caricatures de Mahoma que va publicar i considerades com "injurioses" per diverses organitzacions islàmiques.
Aquell any, Charlie Hebdo va recolzar públicament al diari danès que va criticar amb dibuixos a Mahoma i que va rebre amenaces de mort d'islamistes radicals. El setmanari francès va ser exculpat d'aquestes acusacions.
Número especial de Charlie Hebdo

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters