dilluns, 14 de novembre del 2011

El ritu musulmà, que disfruta de permís legal, s'aplica de manera general per interès comercial i industrial

ESTRATAGEMES EN EL SACRIFICI DE XAIS I VEDELLES

Els escorxadors burlen l'obligació d'atordir el bestiar abans de degollar-lo

Una tercera part de la carn és 'halal', encara que la majoria es ven en carnisseries convencionals

El ritu musulmà, que disfruta de permís legal, s'aplica de manera general per interès comercial i industrial

Divendres, 29 de octubre - 00:00h.
 
És probable que l'entrecot que vostè es menjarà avui, el filet que va assaborir fa uns dies o les costelles de xai d'aquest cap de setmana provinguin de bestiar sacrificat segons el ritu islàmic (halal). Aquest procediment excepcional, contemplat com a tal per la normativa sobre protecció d'animals que obliga els escorxadors a atordir l'animal abans del degollament, s'està convertint en una regla generalitzada a causa dels interessos industrials i comercials del sector. L'abús ha transformat en un colador una singularitat prevista per a una minoria religiosa i que els consumidors desconeixen, ja que la legislació no obliga les carnisseries a informar de la forma de sacrifici.

El 2005, a Mercabarna es va matar mitjançant aquest ritual el 15% del bestiar boví. Cinc anys més tard, al mateix escorxador el percentatge de les vedelles que se sacrifiquen seguint la manera islàmica ascendeix al 52%, segons portaveus de l'empresa. En el cas del bestiar oví, el percentatge de halal és del 35% i, a diferència de les vedelles, molta d'aquesta carn es destina a l'exportació. Aquests percentatges eren semblants als de l'escorxador de Girona fins fa poc, ja que des de l'estiu passat a la instal·lació gironina se sacrifiquen tots els xais pel ritu islàmic. La decisió de matar el 100% de l'oví sense atordiment previ es va prendre
després d'una amonestació de Salut per penjar els animals per les potes per atordir-los.

TOTS ELS XAIS / L'escorxador de Girona, que no és l'únic de la província que mata tots els xais segons la manera halal, aprofita les escletxes de la norma actual, que permet que qualsevol carnisseria o distribuïdor pugui sol·licitar que se sacrifiqui d'aquesta manera els seus animals. «Si passen més de 10 segons entre l'atordiment i el dessagnat, es produeixen petites hemorràgies internes i la carn perd qualitat, per això ho fem així», reconeix Josep Maria Puigvert, gerent de l'escorxador gironí.

Aquesta instal·lació està treballant per trobar un sistema de producció que eviti el lapse entre l'atordiment i el degollament. No obstant, Puigvert assegura que molts clients no islàmics li han demanat que segueixi sacrificant els seus animals amb el ritu halal encara que arribi a solucionar aquest problema. «És lògic, perquè l'atordiment elèctric, que és el que es fa servir amb els bens, fa augmentar la tensió sanguínia de l'animal i produeix petites hemorràgies internes que empitjoren l'aspecte de la carn», diu.
El gerent de l'escorxador de Girona coincideix amb altres experts del sector que almenys un terç del bestiar que se sacrifica a Catalunya es mata sense atordiment. Ignasi Pons, responsable tècnic de la Federació Catalana d'Indústries de la Carn (Fecic), rebaixa aquest percentatge al 25% com a màxim, i destaca que les xifres elevades que ofereixen Mercabarna i l'escorxador de Girona es deuen al fet que són grans instal·lacions que «concentren» els sacrificis islàmics de les seves àrees d'influència.

SORTIDA AL MERCAT Al contrari del que passa amb el be, hi ha pocs experts que defensin que la carn de vedella sacrificada amb el ritu islàmic sigui de millor qualitat que la convencional. Puigvert apunta altres raons per a l'augment d'aquesta pràctica amb el boví: «Per costum i per poder adquisitiu, la clientela musulmana acosutma a comprar parts del vedell que no utilitzen els altres clients, com les potes de davant i altres talls de baixa qualitat. Aquestes peces a vegades es queden sense vendre quan les bèsties es maten pel sistema convencional. Així que, per aprofitar al màxim l'animal, es mata segons la manera islàmica i aquestes parts es col·loquen en comerços halal, mentre que la resta, les parts nobles i els quarts del darrere, es venen a les carnisseries convencionals».


Acció de les Joventuts del Vlaams Belang que va consistir en posar nassos de porcs ens els productes halals dels grans magatzems.

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters